Hlavním tématem voleb byla korupce.

Téměř každý kandidát se nezapoměl zmínit o tom, jak on bude bojovat s korupcí. Jistě tím nemyslel svůj vnitřní boj, on přece žádné úplatky nikdy nepřijmul. Bude se prostě snažit zabránit tomu, aby je nebrali ti ostatní a když už podlehnou, postará se o to, aby se dostali před soud. Možná.

Proč se vlastně voliči tolik zajímají o korupci ve státní a obecní správě? Proč jim tolik vadí? Důvod je zřejmý: je jím docela obyčejná závist. Častý povzdech českého paroubkovského obyčejného občana zní: to se mě nestane, aby se mě někdo pokusil podplatit. Na to bych musel být nějakým významným, nebo alespoň důležitým politikem či státním úředníkem rozhodujícím o tom, kam budou směřovat peníze daňových poplatníků, komu se promine pokuta za nepovolenou stavbu, kdo získá informaci o změně územního plánu, která zvedne ceny jistých pozemků na několikanásobek, jaké budou podmínky výběrového řízení na státní či obecní zakázku a tak dále... Nemá smysl vymenovávat, kolik je v naší společnosti možností, jak získat bez námahy nějakou výhodu vedoucí k snadnému zisku, výhodě. Stačí být jen na správném místě státního aparátu a nebát se přijmout podstrčené peníze nebo jakoukoliv protislužbu, levně postavený dům, auto s mimořádnou slevou, zakázku na zcela nesmyslnou a nepotřebnou "vědeckou" práci. Musíte na to mít žaludek a hlavně odvahu dát se do spolku s čertem.

Dá se s úspěchem tvrdit, že ti, kteří berou úplatky jsou vlastně ti nejodvážnější, nejchytřejší, prostě schopní všeho. Není náhoda, že jsou právě na tom místě, kde mohou zájemcům přihrát snadný zisk a sami si z toho vzít podíl. Je to výsledek jejich úsilí a dlohodobého snažení, výsledek jejich schopností a talentu.

Protože všechno souvisí se vším, rychle se dostávají do spolku s ostatními "schopnými všeho" a vytvářejí tak různé "mafie", které mezi sebou spolupracují a všemožně se podporují. Jednou z forem těchto spolků jsou politické strany. V současné době již naprostá většina z nich jsou jen spolkem funkcionářů bez jakékoliv základny "obyčejných" členů. Každý, kdo projeví zájem do nějaké strany vstoupit, je podroben aparátem strany zkoumání, jaké důvody jej k tomuto nezvyklému kroku vedou, co tím sleduje, jak může straně prospět a na jaké místo ve stranické hierarchii aspiruje či komu by mohl uškodit.

Tím jsme se dostali ke smyslu voleb, které právě proběhly. Vaším úkolem v nich bylo rozhodnout, který spolek politiků se dostane blíže k rozhodování o tom, jak z daňových poplatníků vyrazit co nejvíce peněz a jak s nimi naložit. Rozhodli jste, kdo bude vaším zastupitelem, starostou, primátorem a v druhém kole můžete ovlivnit i to, kdo bude dřepět ve vrcholovém spolku zvaném podle starého Říma senát. Tím vaše role skončí a pak už budete moci do dalších voleb jen nadávat. Tomu se říká demokracie západního typu. Nic lepšího se prý nedalo vymyslet.
18.10.2010 11:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.