Tak máme zase po volbách.

Nastává jakési meziobdobí klidu, i když jen na dva roky. Náš "lidově demokratický" režim nám bohatě dovoluje se účastnit řízení věcí veřejných prostřednictvím hlasování, kterému se říká volby. Možnosti oné volby jsou ale značně omezené: jak velí jakási nesmyslná demokratická praxe, volíme podle nálady jednou nalevo, když nás ti leví zklamou a nesplní svoje sliby o socialistickém sladkém životě, volíme zase napravo v naději, že tahle cesta bude snad lepší. Ale není to ta pravá a zdá se, že to vědí už i politici. Jen se tak trochu obávají ztráty naší důvěry - jako bychom jim vůbec něco věřili - a když jsou ve slepé uličce neschopni díky našemu hlasování splácat nějaký spolek zvaný vzletně koalice, snaží se v tichosti uzavírat takové dohody, o kterých nám, naivním voličům, nic předem neřekli.

Na úrovni "celostátní", tedy při sestavování vlády, si nic takového zatím nedovolují, jedinou výjimkou byla ona trestuhodná opoziční smlouva mezi odvěkými nepřáteli ODS a ČSSD. Při vytváření vesnických i velkoměstských "vlád" mají ale pocit, že se takové dohody, takové spolky čerta s ďáblem, uzavírat dají. Na vesnicích jsou už přece dlouho zcela běžné koalice mezi komunisty a lidovci, socany a "modrými", případně všech se všemi. Zejména tam, kde o vedení obce není vůbec žádný zájem, protože v kase zeje jen prázdná díra a tak není co přeposlat svým kamarádům. Snad ještě tam, kde zbyly nějaké ty pozemky a má se stavět za "státní" peníze kolem dokola nějaký obchvat dochází k "politickému" boji o voliče.

Soudím tedy, že koncept "vítězné" strany uchvacující státní moc sestavením vlády pronásledované spolkem zvaným "opozice" je zastaralý a patří na politické smetiště. Jaké by to bylo rozkošné, kdyby se všechny ty žabomyší spory musely vyřešit na zasedání vlády a parlament by se mohl zabývat rušením zbytečných zákonů a napravováním těch nejnutnějších právních norem děsivě zpotvořených právě díky neustálemu střídání "levých" a "pravých" vlád a většin v parlamentu. Pokud začne řidič kličkovat na silnici zleva do prava a naopak, je označen nepochybně za opilce nebo šílence a z veřejného prostoru je vyloučen. Obyčejný "paroubkovský" člověk si přece žádá spokojenou a klidnou jízdu svým docela krátkým životem a nemá náladu na věčné politické boje a půtky, které slouží především pro pokrytí vysílacího času televizních stanic. Občan si žádá stabilní právní prostředí, bezpečí pro sebe a své blízké, podnikatelé a manažeři sní ve svých nejdivočejších snech o tom, jak se jim za posledních deset a více let nijak nezměnily jejich povinnosti ke státu, že nemuseli za celou dlouhou dobu vyměnit účetní systém a znovu studovat nekonečnou hromadu nových zákonů, vyhlášek a předpisů.

Snad je už většině národa po dvaceti letech "svobody" jasné, že pro veřejné účely budou vždy chybět peníze prostě proto, že by jinak museli všichni odevzdat většinu vydělaných peněz státním úředníkům, kteří by tím byli zbytečně pokoušeni a snažili by se ukrást co se dá. Kde nic není, ani smrt nebere, tedy nízké daně a minimální státní výdaje, to je snad ještě stále heslo těch napravo. Všechny peníze dejte moudrému státu a ten se o vás postará, o to se přece snažili ti leví šedesát let a jak dopadli. Takže perspektivu má jen střední cesta a volby, ty by měly být o výběru lidí, kteří by měli tento stát spravovat. Pokud se pak mezi sebou ti "vyvolení" dokáží přátelsky pracovně dohodnout jak dál, přestává být zajímavé, ve které partaji vlastně jsou.

A právě tohle nám v tuto chvíli předvádějí bosové ODS, TOP09 a ČSSD: pražská ODS se zbavila Béma a klidně bude jednat o pokračování současné spolupráce s ČSSD a při tom socanům vyhrožovat, že by zrovna tak mohla vytvořit koalici s TOP09. Je možná chybou, že se pod dojmem volební aritmetiky nedokáží dohodnout všechny tři partaje a vytvořit pražskou "národní frontu" podle starého komunistického vzoru, samozřejmě bez komunistů. Je to snad proto, že je na magistrátě málo fleků pro všechny tři strany? Že jsou peníze v pražském rozpočtu už předem rozdělené mezi spřátelené podnikatelské gangy? Ach ty veřejné peníze! Je jich i přes tu bídu ještě stále mnoho a jsou tak snadno dostupné! Asi to bude ten hlavní důvod, proč by nejraději šéfové ODS a ČSSD pokračovali v dosavadní jízdě. Pak to ale byli opět voliči, kdo prohrál. A to je jeden ze základních zákonů "lidové demokracie": volič vždycky prohraje. Nebyla by opravdu lepší takové nějaká lehce reformovaná absolutistická monarchie?
26.10.2010 11:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.