Ztratil Obama kontrolu nad 50 raketami Minuteman III?

Personál letecké Warrenovy základny ve Wyomingu ztratil v sobotu na 45 minut pravděpodobně kvůli výpadku proudu kontrolu nad padesáti mezikontinentálními jadernými střelami. Selhání řídících počítačů vedlo k přerušení místní komunikace s raketami Minuteman III. Podle anonymního vyjádření příslušníka americké administrativy nešlo v žádném případě o teroristický útok a armáda při tom prý neztratila schopnost rakety vypustit. Prezident Barack Obama by v případě nutnosti mohl po tuto dobu celou devítinu amerického jaderného arzenálu ovládat z nouzového velitelství umístěného ve speciálním letadle Boening 707.

Rakety Minuteman III vyráběné firmou Northrop Grumman byly poprvé nasazeny do výzbroje americké armády v roce 1970 na základně Minot ABF v Severní Dakotě. Rakety na Warrenově základně jsou z roku 1982 a jejich motory byly již několikrát inovovány. Jsou instalovány v podzemních silech a třístupňová raketa může být díky motorům na pevná paliva vypuštěna během jedné minuty (animace). V USA je v současné době instalováno celkem 450 těchto raket na základnách F.E. Warren AFB (Wyoming), Malmstrom AFB (Montana) a Minot AFB (Severní Dakota).

Z tohoto "incidentu" velice ostře vyplývá, jak chatrné jsou jakékoliv vojenské systémy zcela závislé na elektrické energii a počítačích. Řada "sci-fi" filmů natočených na toto téma nám jen připomíná, jak směšně málo nás každý den dělí od celosvětové jaderné katastrofy. Je s podivem, že se aktivity řady mezinárodních "bojovníků" proti všem v posledních letech přesunuly z boje proti jaderné hrozbě na válku proti globálnímu oteplování. Je v tom snad nějaký úmysl? Má snad tento "oteplovací" humbuk sloužit k tomu, abychom zapoměli na to, co nás opravdu ohrožuje? Kde jste, bojovníci proti atomovým bombám? Nejspíše někde v teple u ekologických kamen na biomasu.
27.10.2010 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.