Sladké dřímání knížete Schwarzenberga.

Včera bylo v poslanecké sněmovně rušno. Vládní koaliční vlak jel tvrdě bez ohledu na zoufalé výkřiky ČSSD za svým cílem: odhlasovat "škrtací" zákony, které mají státní pokladně během příštího roku ušetřit desítky miliard korun. Na mimořádné schůzi, která skončila až hodinu před půlnocí nakonec návrhy prošly jen díky hlasům koaličních poslanců. Bez nich by vládě neseděly příjmy a výdaje rozpočtu, které už dříve sněmovna schválila se schodkem 135 miliard korun.

Tarifní platy státních zaměstnanců klesnou o 10 procent - průměrně o 6 tisíc korun. Dostanou méně i zaměstnanci církví včetně duchovních: průměrný plat jim klesne o 1540 korun. Ústavní činitelé budou brát o 5 procent méně, zdaní se i další náhrady politikům, výsluhy policistům a sníží se příspěvek na stavební spoření na dva tisíce ročně. Dokonce půjde dolů i příspěvek politickým stranám a to o pět procent. Očekávají se zejména demonstrace státních zaměstnanců. Balíček úsporných opatření byl projednán v režimu legislativní nouze s cílem, aby prošel snadno "starým" senátem, ve kterém mají ještě stále většinu senátoři vládní koalice.

Jednání poslanců bylo dramatické a plné emocionálních výlevů zejména poslanců ČSSD. V sále ale seděl jeden člen vlády, který vše nepochybně považoval za trapnou frašku a klidně uprostřed vášnivých výkřiků pochrupoval na své vládní lavici. Nelenil jsem a nemaje jinou možnost, pokusil jsem se zaznamenat několik "historických" záběrů ze starodávného nedigitálního klasického televizoru. Přes mizernou kvalitu ale doufám, že se přesto pobavíte. Sérii fotek najdete v následující galerii. Přeji vám s knížetem a Bohuslavem Sobotkou dobrou zábavu.
3.11.2010 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.