Jaké jsou rozdíly mezi mozkem ženy a muže?

Manažer Pierce J. Howard tvrdí, že muž má zpravidla lepší matematické schopnosti, celkem snadno zvládá prostorové úlohy, jde mu dobře hra v šachy, čtení map, plánů a jeho paměť je spíše sluchová. Žena má prý lepší verbální schopnosti, jde jí lépe gramatika, dobře si pamatuje slovíčka a v učení jazyků je lepší než muž. Je jí také vlastní jemná motorika, smyslová pozornost a její paměť je spíš zraková, visuální.

Profesor Cambridge University Simon Baron-Cohen je toho názoru, že charakteristickým rysem ženského mozku je empatie, schopnost identifikovat emoce a myšlenky druhého člověka a reagovat na ně vhodnými emocemi, mužský mozek je především vytvořen tak, že analyzuje svět a vytváří systémy, abstrahuje z nich pravidla, podle nichž fungují, a buduje samotné systémy. Podle této teorie má každá osoba bez ohledu na pohlaví určitý typ mozku. Někteří jedinci mají "ženský mozek", protože spíše empatizují než systematizují, jiní mají "mužský mozek", protože spíše systematizují než empatizují, pak jsou šťastní jedinci, kteří dokáží systematizovat i empatizovat, čili mají "vyrovnaný mozek". Muži ale mívají častěji systematizující mozek, kdežto ženy častěji empatizující mozek. Více o Baron-Cohenových názorech najdete v článku They just can't help it (Prostě si nemohu pomoci).

Americký pastor Mark Gungor vám rozdíly mezi mužským a ženským mozkem objasní populární, až estrádní zábavnou formou. Podstatnou část jeho vystoupení najdete ve videu s českými titulky nazvaném Mark Gungor - Příběh dvou mozků. Po jeho zhlédnutí vám to jistě bude v partnerských vztazích určitě lépe klapat. Přeji vám příjemnou zábavu.
10.11.2010 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.