Praha předvádí, jak na to.

Opotřebovaný Bém byl odstaven a vše pokračuje podle starých zvyklostí. ODS a ČSSD se i v dalším volebním období drží vyzkoušené metody, jak ovládat Prahu systémem "jedné strany" vytvořeným z pravolevé koalice. Straně politických odpadlíků s nesmyslným názvem TOP 09 se nepodařilo přes volební vítězství vrazit klín do pevného spojenectví politiků, kteří navenek předstírají zcela rozdílné názory, zatímco se za zavřenými dveřmi přátelsky objímají a rozdělují si pražské peníze mezi sebou rovným dílem. Je to ukázka toho, že skutečná politika je jen zamaskované podnikání se státními a obecními penězi. Naivní voliči se domnívají, že si mohou vybrat. Ve skutečnosti je zcela jedno, jakou stranu volí, s ideologií to nemá nic společného.

Místopředseda TOP 09 Kalousek sdělil národu starou novinu, že uzavřením koaliční dohody mezi ODS a ČSSD se v Praze pouze potvrdily informace, podle nichž byly obě strany dávno dohodnuté. "Je to koalice, která si nemůže říkat velká, protože velká koalice je koalice dvou největších stran. Já mám pro ni pracovní název, a to 4K - to je Kmotrovská Koalice Korupčního Kartelu," řekl pro deník Právo.

Ve vedení pražské radnice bude za ODS také známá pražská politička s poněkud nečeským jménem i původem Aleksandra Udženija, která od roku 2005 sedí ve výkonné radě, širším vedení občanských demokratů. Její otec, mohovitý podnikatel Ranko Pecič, je blízkým přítelem prezidenta Václava Klause. Před časem vzbudil pozornost, když jej policie odposlouchávala kvůli kauze H-Systemu. Udženija, která má srbské kořeny a její manžel je Chorvat, vždy patřila do tábora Pavla Béma a vlivného pražského podnikatele Tomáše Hrdličky.

Alexandra Udženija přednesla na červnovém volebním kongresu ODS jeden z nejútočnějších projevů na adresu TOP 09: "Jak může být TOP 09 vnímána jako nová strana, když je postavená na přeběhlících z KDU-ČSL nebo ODS? To už občanům politická nestálost nebo přeběhlíci nevadí? Zdá se že ne, když se to dobře marketingově prodá.." Je tedy zřejmé, že voliči očekávané spojenectví ODS a TOP 09 nemělo na pražské půdě žádnou šanci.

Nespokojení voliči organizovaní přes Facebook budou dnes demonstrovat od 16 hodin na Václavském náměstí. Očekává se účast až třiceti tisíc lidí. Demonstrace není povolená a tak se jí bude policie pravděpodobně snažit rozpustit. Není ovšem jisté, kdo se vlastně na demonstraci sejde. Budou to zhrzení voliči TOP 09 v objetí s komunisty? Nebo snad "zdravé jádro" ODS či ČSSD? Spíše to budou ti naivní občané, kteří si ještě dnes stále myslí, že to byli oni, kteří demonstrací na Václaváku pomocí klíčů zbavili komunisty moci. Doufejme, že dnes nedostanou pendrekem.
17.11.2010 12:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.