Rompuy varuje: v Evropě by mohlo dojít k válce.

Ve svém berlínském projevu u příležitost 21.výročí pádu berlínské zdi, který vypadal jako směs výzev k jednotě a zahalených hrozeb, předseda Evropské rady alias prezident Herman Van Rompuy varoval před euroskepticismem a veřejnou kritikou Evropské unie, která prý vzrůstá ve všech členských zemích:
"V každém členském státě existují lidé, kteří věří, že jejich země může přežít sama v dnešním globalizovaném světě. To je více než iluze: to je lež," upozornil Van Rompuy s tím, že opozice vůči členství v EU by mohla nakonec vést k válkám na celém kontinentu.

To je přinejmenším skandální výrok nedemokraticky najmenovaného "prezidenta" EU. Současná krize eura podle něj vyvolává nálady proti Unii a tento odpor je více patrný zejména mezi národy, které opustily svoje vlastní poměrně stabilní měny ve prospěch eura. Zřejmě má na mysli především Německo.

Lisabonská smlouva sice obsahuje ustanovení pro členské země, které by chtěly vystoupit z Unie, ale vyžaduje vyjednávat podmínky takového odchodu s "vládou EU". Zdá se, že euroskepticismus mezi obyvatelstvem Unie narůstá, ale ať už bude některý stát zkoušet z Unie odejít dříve nebo později, neuvěřitelné výroky "prezidenta" Van Rompuy naznačují, že případný odchod některého státu z EU bude na hony daleko od přátelského rozloučení a bude se chápat, v nejlepším případě, jako znamení vojenského nepřátelství a nebezpečného nacionalismu! (Pramen).

Měl snad na mysli tento nejistý stařík a bývalý vlámský premiér bezvýznamné evropské země zvané Belgie, že německým občanům dojde trpělivost, že je přestane bavit tahat z bryndy ekonomicky slabé a nezodpovědné země jako je Řecko či Irsko? Je snad docela šílený, když tvrdí, že odpůrci členství v EU by mohli vyvolat válku v Evropě? Nebo je to směšný pokus umlčet kritiky poměrů v Unii, kteří odmítají další federalizaci a pokračování v budování socialistické Evropy s centrálním dohledem na hospodářství bývalých národních států, kritizují zavádění jednotného systému daní a úplnou kontrolu bank? Možná to byl jen úlet bezvýznamného politika, který je zděšen faktem, že se právě hroutí projekt jednotné měny, kterou může zachránit jen nucený návrat některých států Unie ke svým původním národním měnám s následným státním bankrotem.

Země, ze které se nebezpečný euroskepticismus šíří, je podle "prezidenta" EU Británie. Pravděpodobně mu v hlavě straší také Česká republika se svým skeptickým prezidentem a vládami, které dodnes nedokázaly přivést tuto zemi do spolku uživatelů eura a nijak se k tomu nechystají. Pokud jde o Británii, čtěte pozoruhodný článek The end of Britain as a nation state? Not on your life, Mr Van Rompuy, který 12.11.2010 publikoval Daniel Johnson v britském Daily Mail Online. Přeji vám krásný podmračený den, odpoledne bude deštník nutný.
22.11.2010 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.