Už víte, o kolik bude dražší elektřina?

Možná ne o tolik, na kolik to zprvu vypadalo. Budovatelé fotovoltaických elektráren nejsou nadšeni nejnovějšími nápady české vlády. Poslaneckou sněmovnou už prošel dodatkový zákon, který zavádí srážkovou daň (odvod) ve výši 26 (28 pro zelený bonus) procent za výrobu elektřiny ze slunce.

Protože podle návrhu právě projednávaného zákona je samozřejmě příjemcem odvodu stát, tato daň za výrobu elektřiny ze slunečního záření, která má platit pro léta 2011 až 2013, by do státní pokladny jen příští rok měla přinést asi 4,2 miliardy korun. Vláda také zvýší poplatek za vynětí půdy pro panely ze zemědělského fondu, což přinese další 1,7 miliardy korun. Zhruba miliarda korun půjde ještě na kompenzaci zdražení elektřiny ze státního rozpočtu neboli z peněz daňových poplatníků ("sami sobě"!!!).

V návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb. o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, se ale nepíše nic o tom, jak se ve skutečnosti zabrání růstu ceny elektřiny. Celé je to o tom, jak z té přehnané výkupní ceny, kterou provozovateli elektrárny platí provozovatel přenosové soustavy, strhnout 26/28 procent. A provozovatel přenosové soustavy (rozvodné sítě) dostane z tohoto odvodu - který sám vybere - a ze státního rozpočtu dotaci, aby nemusel elektrický proud odběratelům tolik zdražit. Kolik bude stát elektřina příští rok, nikdo neví. Prý jen o 5,5 procenta podraží.
25.11.2010 11:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.