Heslem dneška je NENAKUPOVAT!

"Vadí vám jen nečinně přihlížet ničení životního prostředí? Máte chuť ve svém volném čase dělat něco smysluplného? Jste znechuceni arogancí mocných přehlížejících zájmy lidí i přírody? Nestačí vám jen si stěžovat, ale rádi by jste aktivně zapojili do akcí na ochranu lidských práv, práv zvířat či životního prostředí? ... připojte se k nám," vyzývají poněkud popletenou češtinou NESEHNUTÍ (NEzávislé Sociálně Ekologické HNUTÍ) z Brna na své jedné z mnoha stránek. To vypadá zajímavě a tato NGO v rámci svého boje proti konzumu se připojila do kanadsko-amerického hnutí Buy Nothing Day neboli oslavě Mezinárodního dne bez nakupování a vyhlásila na dnešní den příslušný hapenning. Koná se to v Brně, souběh ulic Jánská a Kobližná - "u žárovek" (nebo facebook).

To je docela vtipná akce útočící proti nákupnímu šílenství, které právě teď, před vánoci, propuká nebývalou měrou. O tom, že je zejména z ekologického hlediska krajně škodlivé a nebezpečné nakupovat neustále nové a nové věci, krámy, zbytečnosti, pohovořila ráno jedna z organizátorek hapenningu i v ČT, jméno mi bohužel uniklo. Celkem vzato s dobrovolným omezováním nakupování pro nakupování a bojem NESEHUTých proti hypermarketům souhlasím. Problém je ale v tom, že jisté výrobky včetně těch potřebných pro život už dnes nikde jinde než v hypermarketech všeho druhu nekoupíte. Ještě snad na internetu, tady si nejsem jistý tím, zda i internetové obchody nespadají mezi to špatné, proti čemu NESEHNUTÍ ve speciálních stránkách hyper.cz bojují.

Všemi deseti jsem ale pro, aby se co nejvíce válčilo proti zbytečné obalové technice, proti balené vodě (má ji každý ve vodovodu!), balenému mléku (zpět k bandaskám!). Není možná daleko doba, kdy se bude prodávat i zdravý balený horský vzduch. Už se s tím ale vlastně začalo a my Češi nejsme pozadu. Můžete si jako suvenýr nebo dárek pro milované koupit za pouhých 120 korun skutečný a nefalšovaný SPIRIT OF PRAGUE neboli DUCH PRAHY. Tím obalové šílenství výrobce této kuriozity nekončí, najdete u něj i Duch Vánoc, Lásku, Naději a jiné žertovné blbosti. Pokud vás tato nabídka oslovila, nenakupujte to dnes, protože je Den bez nakupování. A ne aby vás napadaly jiné pitomosti, jako je mytí oken, celkové gruntování, pečení cukroví a další maniakalní činnosti, které v některých domácnostech rozvíjejí k dokonalosti některé úchylné manželky, dnes už tomu často podléhají i někteří nepevní muži.

Jen ve mě ale hlodá nejistota, zda tím, že budeme omezovat nakupování na životně nezbytné minimum, nějak neohrozíme naši a dokonce i světovou neboli globální ekonomiku. Mohla by vypuknout ještě větší nezaměstnanost, sociální dopad by mohl nabýt katastrofických rozměrů. A pokud bychom tím nenakupováním snížili domácí výrobu čehokoliv, určitě by to začali vyrábět Číňané a nám by zbyli jen ti nezaměstnaní. Je to to samé, jako když se volá po snížení počtů státních úředníků a už nikdo neřeší, co s těmi vyhozenými z práce. Nějak to celé začíná působit dojem, že ten motor naší civilizace - výroba a prodej - má pravděpodobně jistou základní vadu.

Nechtěl jsem ale ve vás vyvolat předvánoční depresi, raději zapomeňte na všechno, co jste právě četli, vyražte do ulic po obchodech, snad vás napadne, co originálního a úžasného můžete pro své milované pod stromeček koupit. Pokud snad ve svém městě narazíte na ekologické aktivisty bojující proti nakupování, zkuste se jich zeptat, jak je to s tím vlivem nenakupování na naši ekonomiku.
25.11.2010 11:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.