Co pro nás udělalo Irsko?

Možná si při poslechu zpráv o tom, že i my budeme ručit Irsku částkou 6,7 miliardy korun za jeho půjčky od MMF a EU říkáte, co je nám proboha do Irska? Někdo může dodat, že jejich 12,5 procentní korporátní daň ze zisku je opravdu směšně nízká až nemravná.

Vezměte ale prosím do úvahy fakt, že se právě irská pobočka Microsoftu zasloužila o to, že i my, nepatrná zemička kdesi ve střední Evropě, můžeme používat řadou z nás nenáviděný, leč nezbytný softvér této firmy v našem, Evropskou unií tolik opomíjeném, rodném jazyce a to včetně manuálů. Kdyby totiž nebyly pro Microsoft v roce 1985 daňové podmínky v Irsku tak přitažlivé, můžeme se právem domnívat, že by se český lokalizační tým v jiné evropské či docela jiné zemi (Indie?) vytvářel mnohem hůře, pokud by k tomu vůbec došlo.

Microsoft poprvé otevřel své brány v Irsku v roce 1985 v malém výrobním závodě zaměstnávajícím sto lidí. Od té doby se firma Microsoft Ireland Operations Ltd rozrostla do tří divizí v areálu Sandyford v Dublinu a zaměstnává více než 1.200 zaměstnanců na plný úvazek a k tomu dalších 700 jako smluvních zaměstnanců. Pobočka Microsoftu v Irsku zajišťuje vývoj a testování softvéru, lokalizaci do vybraných jazyků, provoz, finance, IT, prodej a marketing, a to jak v Irsku tak i po celé Evropě, na Středním východě a v Africe.

K tomu jen dodávám, že čeština je při lokalizacích například Office zahrnuta do Microsoft Office Multi-Language Pack obsahujícím jen 38 vybraných světových jazyků. Ostatním jazykům je poskytována jen omezená podpora pomocí Language Interface Pack (LIP).

Irsku tedy bezprostředně žádné peníze nepůjčujeme a můžeme jen doufat, že se irský bankovní sektor vyhrabe z finanční krize, protože Irsko je pro naše exportéry velice zajímavou zemí.
29.11.2010 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.