Zuřivý protest proti pražské koalici ODS+ČSSD.

V Praze na magistrátě bylo včera veselo. Voliči TOP 09 a další fandové této nové strany v čele s Václavem Havlem spolu s některými zklamanými voliči ODS a ČSSD v počtu 300 osob atakovali zasedací sál pražského magistrátu do té míry, že tím bránili prvnímu zasedání zastupitelů. Výsledkem povolebního boje jsou také jedny rozbité dveře a jedna sklem pořezaná žena. Jednání a volba radních musela být nakonec odsunuta na odpoledne poté, co se podařilo demonstranty dostat ze zasedacího sálu. Nakonec zaujali místa na galerii, odkud úspěšně pískáním a křikem narušovali projevy zastupitelů včetně kandidáta na primátora Bohuslava Svobody (ODS). Ten byl nakonec zvolen 33 hlasy.

Z tribuny se pralo i špinavé prádlo. Šéf pražské ODS Boris Šťastný ve svém projevu zmínil privatizaci karlovarské Becherovky, při které získala podíl firma Salb, ve které měl tehdy 20 procentní podíl Karel Schwarzenberg, i když nedala státu nejlepší nabídku. Uvedl, že podíl v Becherovce měla i Patria Finance Zdeňka Bakaly, v níž býval hlavním ekonomem Zdeněk Tůma. Šťastný poukázal i na to, jak Bakala výhodně získal OKD a že má důvěrné vztahy s Václavem Havlem, pro jehož knihovnu koupil dům na Hradčanech. Bakala je také předním sponzorem strany TOP 09 částkou 7,5 milionu a byl při jejím zakládání, údajně společně s Havlem.

Takže i když získala TOP 09 v Praze nejvíce hlasů voličů, nepodařilo se jí uzavřít koalici s ODS ani s ČSSD a skončila v opozici. Převzetí moci nad pražským rozpočtem se tak Bakalovi a spol. nepodařilo? To není jisté, Bakala si vše pojistil: sponzoroval prozíravě ODS částkou 15 milionů a tak má dveře na radnici i nadále otevřené.

Dílčí úspěchy TOP 09 tu ale jsou: například na Praze 5, bývalém to sídle "odporného" Jančíka, uzavřela TOP 09 koalici s ČSSD bez problémů. Podle schváleného rozpočtu by měl tento obvod v letošním roce hospodařit s rozpočtem ve výši zhruba 764 milionů korun a to je to, oč jde.

Je zcela jasné, že žádné z tří nejsilnějších politických stran nejde o blaho Pražanů. Jde o peníze, o výhodné předražené zakázky pro "spřátelené" firmy, o placené posty v městských firmách. Prohlášení o boji proti korupci jsou jen prázdnými hesly pro naivní voliče, kteří usilují o "změnu". Po každých volbách ale dochází jen k nepatrným změnám uvnitř partají, které se snaží mazaným přeskupováním funkcionářů vzbudit dojem, že od teď bude všechno jinak.
1.12.2010 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.