Google slibuje příští rok operační systém zdarma.

Google Chrome OS bude rychlý open source operační systém s maximálně zjednodušenou architekturou postavený na Linuxu. Výhodou bude super rychlý start - podle vývojářů Google jen asi deset sekund - a jednoduché ovládání a minimální požadavky na počítač.

Google chce někdy v příštím roce přijít v USA s vlastní nabídkou dvanáctipalcového notebooku a internetovým připojením s limitem 100 MB měsíčně zdarma na dva roky. Překročení tohoto limitu přenesených dat bude placené nebo za deset dolarů bude připojení k internetu bez limitu. Na internet orientovaný operační systém je určen pro uživatele, kteří používají už i dnes prakticky výhradně on-line webové aplikace jako jsou Googlem nabízený Gmail, Kalendář, Dokumenty, obrázkové galerie, hry a kromě internetového prohlížeče jiné programy používají minimálně. Windowsovskou aplikaci na tomto počítači ale nespustíte.

V počítači take nebudou prakticky žádná uživatelská data, vše se bude ukládat na internetu na serverech Googlu. Pokud bude systém ochrany dat včetně zálohování a antivirové ochrany dokonalý tak, jak Google slibuje, odpadne pro uživatele spousta starostí a práce s daty bude díky tomu možná z libovolného počítače připojeného na internet. A tak se příští rok mají na trhu objevit první notebooky vybavené operačním systémem Chrome OS od Samsungu a Aceru postavené a vyráběné ve spolupráci s Intelem. Jeden kousek pro vývojáře je už na světě: CR-48 Netbook Chrome OS. A Release Candidate Chrome OS si můžete dokonce stáhnout zde.

Google včera představil obchod chrome web store s aplikacemi pro prohlížeč Chrome. Zatím byl včera spuštěn pro Spojené státy a obsahuje 500 aplikací. Některé aplikace jsou zdarma a jiné placené, velká část aplikací má fungovat i offline ve chvílích, kdy uživatel nebude na internet připojen. Pokud ovšem nebude potřebovat právě ta data, která bude mít uložená na serveru firmy Google.

Není zcela jasné, zda Google počítá s tím, že vytlačí Microsoft z počítačů uživatelů zaměřených výhradně na surfování, videa, focení, skypování a maily. Jsou to především děti a studenti, kteří jsou již dnes v pevném objetí microsoftí akce Office pro studenty (v Británii se učí Office už od třetí třídy základní školy!) a bez znalosti Wordu a Excelu nemohou absolventi škol všech stupňů prakticky existovat zejména proto, že se tato znalost po nich vyžaduje už v prvním zaměstnání. Státní správa ani firmy se určitě nechystají od windows a Office odejít. Takže ty speciální Google notebooky budou vlastně nejvhodnější pro důchodce - surfaře? A na čem vlastně Google chce kromě na podílu z prodeje speciálních notebooků a připojení k internetu vlastně vydělávat? Budou snad jeho zdarma distribuované webové aplikace plné reklam? Necháme se překvapit a uvidíme, co na to Microsoft.
8.12.2010 14:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.