Vyrobte si CD-ROM "na stole".

CD-RECORDABLE nyní rychlejší a za rozumné ceny. Technologie CD-RECORDABLE se pomalu stává "běžnou" součástí počítačového světa. Od konce osmdesátých let, kdy mechanika pro jednorázový zápis na CD stála přes 30 000 dolarů, spadly ceny mechaniky (Philips CDD-521) včetně software v loňském roce pod 300.000 Kč. Letošní cenový vývoj je neméně zajímavý: v létě stojí samotná "Single Speed" (tzn. se záznamovou rychlostí 150 kB/s) mechanika JVC XR-W1001M pod 100.000 Kč, což je již úroveň akceptovatelná pro velmi široký okruh zákazníků. V dohledné době (ještě na podzim) uvede JVC na trh novou CD-R mechaniku XR-W20001M, kerá už bude typu "Double Speed" se záznamovou rychlostí přes 300 kB/s, tedy stejnou, jakou poskytuje dnes mnohem dražší Philips. To znamená, že běžné "cédéčko" zapíše za poloviční dobu, tedy cca za půl hodiny. Schopnost mechaniky zaznamenat další stopy na dosud nenaplněné médium (tzv.Multisession Recording) je přitom dnes již standardem.

A jaké jsou aktuální ceny? Zatímco ceny médií poklesly již na úroveň 600-700 Kč za jedno CD-R, mechaniky jsou stále ještě cenově náročnější. Ale i tady je vidět pozitivní vývoj: základní systém XR-W1001M (Single speed) včetně software pro DOS stojí již od 130.000 Kč. JVC slibuje, že nová "Double Speed" mechanika se bude prodávat za stejnou cenu.

Pokud jste dočetli až sem a dospěli jste k názoru, že jsem konečně zešílel, potvrzuji, že tato citace z článku od společnosti Albertina icome s.r.o obsahuje naprosto správné údaje. Snad jenom pro upřesnění, článek byl otištěn v katalogu výstavy PCSALON, pořádané ve dnech 13.-16. září 1994, tedy před pouhými šestnácti lety. A jaké jsou aktuální ceny dnes? Srovnatelná mechanika ASUS CD ROM CD-S520 s rychlostí 52x, kterou by si nikdo nekoupil, stojí 200 Kč. Cena mechanik tedy za šestnáct let klesla šestsetpadesátkrát!!! Média dopadla podobně: Verbatim CD-R DataLife Protection 52x v balení 50 ks stojí 4 Kč, tedy je stošedesátkrát levnější.

Rok 1994 byl rokem památným: do České republiky přiletěl poprvé Bill Gates. Byla to také jeho první návštěva východní Evropy. V Praze jednal celé dopoledne se špičkami průmyslu a obchodu a pak strávil celé dvě hodiny na návštěvě u prezidenta Václava Havla. Tématem jejich rozhovoru nebyly informační technologie, nýbrž lidská spiritualita. Poté odletěl do Brna, kde poobědval obřího hamburgra a vypil půl litru Caca-Coly. Následující prezentace Microsoftu v rotundě pavilonu A na výstavě INVEX byla prý nezapomenutelným zážitkem pro ty šťastlivce, kteří se do rotundy vešli. Prohlídku veletrhu zahájil přirozeně v expozici firmy Microsoft s.r.o. Provázel jej Ing. Jan Mühlfeit, čerstvý vítěz soutěže "Osobnosti české informatiky 1994".

Pozoruhodné byly tehdy i ceny software Microsoftu (MS): Windows 3.11 CZ stály 2.920 Kč, Office 4.1 Standard 11.900 Kč. Jak vidíte, srovnatelné produkty prodává dnes MS za naprosto stejné ceny. Zatímco ceny "železa" za šestnáct let dramaticky klesaly, Gates neslevil ani korunu, protože díky získanému celosvětovému monopolu nemusel. Cena za kancelářský software od MS tak dnes dělá průměrně polovinu ceny počítače.
9.12.2010 12:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.