Stále ty trapné chodníky.

Když sledujete alespoň trochu noviny a televizi tak vidíte, že každou zimu je hlavní zprávou dne diskuze o tom, proč se neuklízejí silnice, parkoviště u supermarketů, placená parkoviště a hlavně chodníky. Pokud jde zejména o chodníky, je zábavné sledovat osudy nařízení pocházejícího z pradávných časů, tedy minimálně z Rakouska-Uherska a z dob naší milované první republiky. Nařízení či vyhláška, která ukládala majitelům domů uklízet k nemovitosti přiléhající veřejný chodník, byla nejspíše založena na biblickém "každý ať si uklidí před vlastním prahem". Za komunistů "trpěli" tímto "nehorázným" a diskriminujícím nařízením pouze majitelé rodinných domků a protože vše ostatní patřilo lidu, tak se o úklid většiny chodníků staral stát, repektive obec.

Dnes, když jsme zase všechno vrátili - tedy pokud jde o majetek nemovitostí - do "starých" prvorepublikových kolejí, objevil se bojovník za práva majitelů jménem Kubera, který se rozhodl změnit tuto pradávnou nespravedlnost a po nemalém boji nakonec prosadil zákon o tom, že se o chodníky mají bez výjimky starat obce. Pravděpodobně byl veden bohulibým záměrem opatřit tak práci pro nezaměstnané a bezdomovce v duchu známé písně pro nezaměstnané od Voskovce a Wericha, ve které se v závěru zpívá:
Kéž by v sněhový háv
přivoděla se nám stověžatá matička
aspoň z vodklízení sněhu koukalo by
makání a prácička

Celé to ještě v létě vypadalo jako dobrý nápad, jako řešení napravující staletou nespravedlnost, kterou pociťoval každý majitel domu či jeho domovník, když na něj ráno ve čtyři hodiny zabouchal či zazvonil obecní policajt, že napadl sníh a ať naklusá hrabat a zametat a sypat písek či sůl. Tedy to bývalo za Rakouska a za dob první republiky, za komunistů se to jaksi nekontrolovalo, nanejvýše na úrovni uličního důvěrníka či pomocníka VB.

Důvěřiví občané po uvedení změny zákona věřili, že se "jejich" vedení obce připraví a v zimě budou chodníky čisté jako sklo. Tedy jako sklo jsou v případě když mrzne, jinak je na nich hluboký sníh nebo břečka. Důvod je jednoduchý: prý nejsou lidi a hlavně nejsou peníze. Chytré hlavy obecních úředníků to ale vyřešily jednoduše a od stolu: obec uzavřela se soukromou firmou zvanou pojišťovna pojistku, ze které se zaplatí bolestné každému, kdo si zlomí na neuklizeném chodníku či ulici nohu či ruku.

Zdá se tedy, že mistr Kubera vše podnikl proto, aby měly pojišťovny další zisky z veřejných peněz. Nikdo nemusí kontrolovat, zda se uklízí či nikoliv, poškozený občan se jednoduše dostaví na obecní úřad, kde se vše v rámci běžné agendy vyřeší, pokud si ovšem předtím vyběhá řádné potvrzení od lékaře a svědky, kteří mu potvrdí, že si úraz nezpůsobil někde v kuchyni ale na obecním pozemku.

Máte pocit, že se udělalo vše pro blaho občana a to za jeho peníze? Nejspíše ne, zejména pokud máte nohu v sádře a úpíte bolestí někde na lůžku. Bylo tu snad nějaké jiné řešení? Možná navrhnete, že se to mělo nechat na majitelích nemovitostí a aby to bylo spravedlivé, obec by jim za úklid zaplatila. Každý by si tak ze svých daní přispěl na úklid chodníků a majitelé by se necítili jako idioti pracující zadarmo. Nemuseli by dostávat nějaké peníze na ruku, to by způsobilo záplavu úřadování. Stačilo by jim dát podle výměry chodníku slevu na dani z nemovitosti. A obecní policajti by to kontrolovali a v případě neuklízení by sleva na dani nebyla.

Jenže kdo by platil to bolestné? No přece obec, protože konečnou odpovědnost by byla na ní. Obávám se ale, že takovou změnu zákona by se v parlamentu prosadit nepodařilo. Oni totiž všichni poslanci jsou dneska bez rozdílu vlastníky nemovitostí. A tak mohou Kuberovi poděkovat za jeho změnu zákona právě ti vlastníci nemovitostí: aby totiž měla města peníze na najmutí soukromých firem pro úklid chodníků, nezbývá jim nic jiného než zvýšit daně z nemovitosti. Například pražský magistrát proto počítá s tím, že zvýší daň z nemovitosti až pětkrát. A je vymalováno. Děkovat mohou majitelé na stránkách pana Kubery. Tamtéž mohou nadávat i ostatní obyvatelé nevlastnící žádnou nemovitost. Přeji vám bezpečnou chůzi po chodnících v zemi, kde máme na všechno zákony a skvělé zákonodárce i obecní úředníky.
10.12.2010 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.