Michálkova odveta a záhadný pan Langer.

Přiznám se, že se v právě probíhajícím nejnovějším politickém skandálu kolem ministra životního prostředí Drobila příliš neorientuji. Proč ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libor Michálek začal pořizovat nahrávky rozhovorů s některými lidmi? Bylo nahrávání jeho iniciativou nebo se k němu rozhodl až po dohodě o jejich budoucím zveřejnění s vedením deníku MFDnes?

Bylo hlavním úkolem Michálka transformovat Státní fond životního prostředí do takzvané "zelené banky", která by měla po ukončení dotačních programů EU podporovat projekty pro zlepšování životního prostředí? Odpovídalo by to Michálkově kariéře: začínal jako makléř na Fondu národního majetku, pracoval pak při dohledu nad kapitálovým trhem na ministerstvu financí, v Komisi pro cenné papíry jako ředitel odboru kolektivního investování a jako ředitel investičního odboru v České národní bance. Měla tato nová banka pomáhat ODS v nelegálním financování činnosti strany?

"Je to forma obrany, odvety," odmítl všechna obvinění první náměstek fondu Dušan Fibingr, kterého ministr Drobil na rozdíl od Michálka neodvolal a pouze poslal na neplacenou dovolenou. Michálek se prý rozhodl své kolegy nahrávat a následně kompromitovat poté, co zjistil, že nadřízení nejsou s jeho prací spokojeni a chystá se jeho odvolání.

Své odvolání Michálek vnímá jako pomstu za to, že "neskákal, jak se pískalo". Drobilův poradce Knetig údajně spolu s Drobilem, Fibingerem a pražskou ODS dohodli, že fond schválí výstavbu kontroverzní pražské čističky odpadních vod, a to bez ohledu na to, že připravovaný projekt nesplňuje unijní pravidla. Z částky tří miliard, které měla čistička stát, mělo podle Michálka připadnout půl miliardy panu Langerovi, který zajišťuje neoficiální financování politické strany. Zda jde například o exministra Ivana Langera či nějakého jiného Langera z nahrávek není jasné. Martin Knetig po Michálkovi dále žádal, aby si fond životního prostředí uložil své peníze ve výši pěti miliard korun u předem určené banky. Provize pro ODS by se vypočítávala z úroků této banky. Michálek to údajně odmítl.

Na mimořádné tiskové konferenci pořádané dnes ráno předseda ČSSD Bohuslav Sobotka informoval o tom, že ČSSD vyvolá v parlamentu proces vedoucí k hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Poslanec Tejc (ČSSD) navrhl, aby byl pan Michálek zařazen do programu na ochranu svědků. Nezaujatý pozorovatel by si mohl z tohoto projevu nebývalé péče o státního úředníka Michálka mimo jiné vyvodit, že mají politici ČSSD v této kauze prsty. Je ovšem logické, že se opoziční strana chytá každé příležitosti, jak vládnoucí koalici a především ODS podrazit stoličku a získat hlasy voličů.

Skandálem kolem ministra životního prostředí Pavla Drobila se již zabývá protikorupční útvar policie. Detektivové podle mluvčího útvaru Skřepka prý berou celou aféru spojenou se Státním fondem životního prostředí velmi vážně: "Začali jsme se tím zabývat na základě dostupných informací sami. Máme již zajištěnu část nahrávek a další část si budeme vyžadovat," řekl pro Novinky.cz Skřepek s odkazem na záznamy pořízené odvolaným šéfem fondu Liborem Michálkem.

Jedno je jasné: novináři mají v předvánoční době konečně o čem psát, i když nikdo nic neukradl, žádné peníze daňových poplatníků nebyly přesunuty na tajná konta ODS ve Švýcarsku. V každém případě nám již tradičně právě novináři MFDnes předvedli, jak snadné je zpochybnit důvěryhodnost kterékoliv politické strany, ministra a celé vlády bez jakýchkoliv věcných důkazů. Dokazovat občanům, že je politická scéna plná gaunerů, kteří považují ministerstva a státní úřady za svůj dočasný majetek určený k rozkradení, je už dávno zbytečné úsilí, které by novináři nemuseli vyvíjet. Jenže jsou placeni od svých zaměstnavatelů za to, aby zvýšili prodej potištěných balíků papíru. Domnívat se, že svoji práci dělají jako nepodplatitelní hlídací psi demokracie, je jen falešný blud, který se novináři snaží úspěšně šířit.
16.12.2010 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.