Vyzkoušejte si Google Chrome OS.

Firma Google se v rámci svého mnohaletého tažení začínajícího úředně založením Google Inc 4.září 1998 v garáži v Menlo Parku v Kalifornii rozhodla zaútočit i na sektor operačních systémů. Její nový velmi speciální operační systém pro notebooky, založený na Linuxu a především na prohlížeči Google Chrome, je právě ve fázi závěrečného testování, které firma zahájila jeho veřejným představením 7.prosince 2010 v San Franciscu. Na Chrome OS nepůjdou spouštět programy a aplikace, tak jak je známe dnes především z Windows. Nativní aplikací na Chrome OS je webová aplikace. Můžete s ní dělat sice cokoliv, ale jen to, co tato technologie umožní. Předpokládá se, že tak vznikne nový tržní segment, ve kterém se budou prodávat specializované levné notebooky (netbooky, chromebooky), které si budou prakticky vše stahovat z internetu a to jak aplikace, tak data.

A co je uvnitř prvního Google notebooku CR-48 s úhlopříčkou 12,1 palce? Procesor Intel Atom N455 na frekvenci 1,66 GHz, čipová sada Intel CG82NM10 PCH, 2 GB operační paměti (DDR3, Hynix), místo pevného disku je disk typu SSD (SanDisk) s kapacitou 16 GB, bezpečnost zaručuje nepřepisovatelná paměť Flash ROM, o konektivitu se stará WIFi karta firmy AzureWave s podporou standardů a/b/g/n, pro mobilní sítě slouží 3G modul Qualcomm Gobi2000 a nechybí ani čip pro Bluetooth od výrobce Atheros (v2.1), webkamera, jeden USB port, čtečka SD karet, audio výstup a VGA konektor. Škoda, že se v tomto přístroji nedají přehrávat DVD filmy. Google právě teď rozdává zdarma testerům 60 tisíc právě takových notebooků CR-48. Cena podobných "chromebooků" by podle mého odhadu neměla překročit 10.000 korun.

Google tedy připravil něco jako návrat ke starým dobrým jednoduchým terminálům používaným už v dávných dobách minulého století v interních počítačových sítích, ale později i na internetu. Znamená to, že by měl být veškerý software vždy aktuální a vaše zašifrovaná data uložená u Google přístupná odkudkoliv a z libovolného notebooku se systémem Chrome OS. Tato filozofie vychází z předpokladu, že existuje značná množina uživatelů počítačů, kteří jej používají výhradně pro prohlížení internetu, pošty, správu fotografických alb, psaní dokumentů a komunikaci přes sociální sítě včetně hraní her. Tedy mládež, studenti, redaktoři, cestující manažeři a agenti všeho druhu. Předností bude také cena netbooků, do které by mělo být zahrnuto (zatím jen v USA) i dvouleté připojení k internetu "zdarma" s měsíčním limitem 100 MB přenesených dat. Samotný systém Chrome OS bude zdarma a jen některé aplikace prodávané v chrome web store budou za peníze. A vše má být rychlejší: start počítače do deseti sekund, zobrazování internetových stránek například oproti IE až 16x rychlejší.

Pokud se tedy domníváte, že by byl někdy v blízké budoucnosti takový netebook pro vás vhodnou alternativou, stáhněte si Google Chrome OS, zkopírujte stažený obraz .iso na CD a vyzkoušejte si jej nainstalovaný do Virtual Boxu. Návod jak na to najdete například na How-To Geek. Pro videopaměť zadejte 128MB, použije se pak pro virtuální "monitor" rozlišení 1024 x 768 a paměť alespoň 1GB, tedy máte-li tolik k dispozici. Nečekejte žádnou kosmickou rychlost startu systému, bootuje se z CD a tak to bude trvat několik minut. Pokud nemáte nějaké superdělo, i pak bude vše probíhat s viditelným zpožděním. Je to způsobeno tím počítačem v počítači.

Pozoruhodné je, že se (tedy alespoň mě) Chrome OS připojí bez problémů na internet a ani nežádá žádné speciální Google přihlášení. Samozřejmě je vhodné, abyste se po nastartování systému přihlásili k vašemu Google účtu a měli tak přístup k datovým úložištím vašich dat u firmy Google.

Pokud si ale chcete jen prohlédnout, jaké budou k dispozici aplikace v Google Chrome OS notebooku, pak stačí, když se přes prohlížeč Google Chrome (nikoliv přes Microsoft Internet Explorer!) podíváte na stránku getchrome.eu/home. A když si zapnete automatický překlad do češtiny, máte připravovaný operační systém Google Chrome OS jako na dlani.

Podrobnosti k této "procházce" najdete ve výborném článku Jak si napodobit chromebook a zkusit žít v oblacích. Na YouTube Google kanálu byla uvedena reklama, která předvádí výhodu práce s dokumenty pomocí Google Docs a dalších aplikací, které běží na serverech Googlu. Během práce na zprávě o ztracené kočce byl autorovi několikrát odebrán jeho notebook a vzápětí různými způsoby zničen. Pokaždé však mohl s jiným novým notebookem po přihlášení opět pokračovat v rozdělané práci. Google rozjel i další masivní videoreklamu zdůrazňující výhody svého nového OS rovněž na svém kanálu na YouTube v době, kdy si žádný "chromebook" koupit ještě nemůžete...

Uvidíme, zda nám do roku 2011 připravila firma Google něco skutečně užitečného a praktického. V každém případě se Google snaží sebrat dnes nonopolnímu Microsoftu jistou, možná nemalou část celosvětového obchodu. Zdali se mu to povede, uvidíme možná už při příštím Silvestru. A není vyloučeno, že to přinutí Billa Gatese alespoň o něco snížit značně nadsazené ceny. To nám všem přeji k Novému roku.
3.1.2011 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.