Je snad v Egyptě občanská válka?

Ulice Káhiry a dalších egyptských měst se chystají na masivní protestní pochod nespokojených obyvatel, kteří nesouhlasí s dlouholetou vládou Husního Mubaraka. Nepokoje si dosud vyžádaly na 150 lidských životů. Kdo tyto nepokoje začal organizovat se neví, v podezření je Muslimské bratrstvo.

S čím je vlastně obyvatelstvo nespokojeno? Co dělal Mubarak špatně? V Egyptě je průměrná roční inflace 10 procent, to je špatné. Stejné procento obyvatel je nezaměstnaných, což není nijak zlý výsledek. V zemědělství ale pracuje celých 32 procent lidí a přitom výroba pšenice pokrývá jen 50 procent spotřeby! V zemi, která bývala kdysi podobně jako Ukrajina obilnicí Evropy. Druhá polovina obilí se dováží, až 16 milionů tun ročně. Zemi zasáhl díky celosvětové finanční krizi i propad turistického průmyslu, jehož služby dělají až 50 procent celkového podílu HDP. Současné "nepokoje" a očekávaný převrat přivodí samazřejmě především pokles turistického ruchu. Ročně navštíví Egypt kolem 10 milionů turistů s průměrnou dobou pobytu 10 dní. Příjmy z turistů tak činí až 10 miliard dolarů ročně.

Nepokoje v Egyptě postihly i muzea a archeologická naleziště a pochopitelně i s tím spojený turistický byznys. Zloději (tradiční domácí řemeslo) se dostali na pohřebiště egyptských faraonů v Abúsíru a vloupali se do archeologických objektů. Největším nebezpečím jsou velké ozbrojené gangy, které operují v poušti a snaží se objevit, vykopat a uloupit nové památky. Přitom něco ukradnou a zbytek zpustoší, což dělají již několik tisíc let. Většina populace má špatné nebo vůbec žádné vzdělání a je velmi chudá. Rozkrádáním památek si vylepšují již po několik generací svůj rodinný rozpočet.

Současný "nenáviděný" prezident Mubarak bojoval třicet let v Egyptě proti muslimskému teroru a na mezinárodním poli si tak vybudoval pověst státníka svým úsilím o egyptsko-izraelskou mírovou smlouvu, kvůli které islámští radikálové zavraždili jeho předchůdce. Mubarak smlouvu odmítl vypovědět, Káhira se pod jeho vedením stala hlavním spojencem Spojených států v arabském světě a hraje důležitou roli v dialogu mezi Izraelci a Palestinci. Mubarak v minulosti tvrdě potlačil islamistické Muslimské bratrstvo, jehož odnož známá pod jménem Hamás ovládla Pásmo Gazy.

K protestům v Egyptě se nyní oficiálně připojilo právě vlivné islamistické Muslimské bratrstvo, které zatím tahalo za špagáty z pozadí. Je zřejmé, že pokud se podaří prezidenta Mubaraka svrhnout, bude toto nejsilnější a nejlépe organizované opoziční hnutí hrát v novém Egyptě silnou roli. Bratrstvo, které v Egyptě působí už od roku 1928, věří, že Korán představuje dokonalý způsob života a politické organizace. Podle něj má být uzpůsobena i forma státu a veškeré islámské země mají být nakonec sjednoceny v chalífát. Tedy něco, o čem už řadu let sní Usám bin Ládin. Třeba se z tohoto bojovníka za svobodu Arabů stane egyptský prezident...

Egyptské banky a burza jsou zavřeny již několik dní a neotevřely ani dnes. Ratingové agentury zařadily Egypt do kategorie ekonomicky krajně nestabilních zemí a nepokoje trvající sedmý den povedou k destabilizaci celého Blízkého východu. Pozor ale na naftu: značné objemy surové ropy se přes toto území dopravují především do Evropy ropovodem Sumed a Suezským průplavem, v obou případech se přepraví asi dva miliony barelů denně. Některé velké energetické společnosti z Evropy i Spojených států v Egyptě přerušily nebo omezily těžbu ropy a plynu. Velkou část zaměstnanců se rozhodly evakuovat a v Egyptě nechávají pouze nezbytný personál. Cena severomořské ropy Brent včera vystoupila nad 100 dolarů za barel, tolik ropa stála naposledy v říjnu roku 2008.

Protivládní nepokoje začaly také na území jižního souseda Egypta, Súdánu. Během demonstrací v hlavním městě země Chartúmu zahynul student tamní univerzity - nepřipomíná vám to něco? Podle agentury Reuters podlehl svým zraněním poté, co byl zbit policií. Demonstranti požadují konec režimu prezidenta Umara Bašíra a vyhlásili na dnešek generální stávku.

zkusme si zavěštit: je nanejvýš pravděpodobné, že se z Egypta stane díky "demokratické islámské revoluci" v blízké budoucnosti další bašta islámu. Muslimské bratrstvo tak ovládne Suezský průplav a bude tak držet prst na světových, tedy hlavně evropských cenách ropy. Pokud se podaří muslimům získat moc i v Súdánu, nelze vyloučit, že se v krátké době bude opakovat nedávná historie. Můžeme očekávat válku, ve které zaútočí rozpínavým islámem ohrožený Izrael podobně, jako se to stalo v roce 1967, kdy 5. června začala tzv. Šestidenní válka úderem izraelského letectva proti leteckým základnám Egypta a skončila 10. června, kdy Izrael ukončil bojové akce obsazením východního břehu Suezského průplavu.
1.2.2011 12:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.