Nečas: Pomozme egyptskému lidu!

Minulý týden se náš premiér Nečas vyjádřil i k mezinárodní situaci, když prohlásil, že můžeme Egyptu nabídnout naše zkušenosti z přechodu k demokracii. Snad to mínil jako vtip nebo se pomátl na rozumu. Tak především v Egyptě nevládne žádná komunistická strana, spíše by se to dalo přirovnat k diktátorskému systému moci, který předváděl již zvěčnělý Saddám Husajn v Iráku. Dalším podstatným rozdílem je, že jen blíže neurčená menšina národa se chce vydat na cestu demokracie, pokud ovšem tuší, o co vlastně jde. Spíše jsou to obchodníci, průvodci turistů a hoteliéři, kteří by si chtěli udržet svůj turistický byznys. Nemají žádný velký zájem na vytvoření muslimského státu, protože to by byl konec návštěvám relativně bohatých Evropanů s jejich eury, ale i pomatených Američanů s jejich dolary, přestali by tam také jezdit všudypřítomní Japonci a nově se vyskytující Čiňané.

Druhá strana, ta "temná síla" Egypta je vedena Muslimským bratrstvem, které chce jednoznačně vybudovat muslimský stát včetně práva šaríja, ve kterém by jistě našli své útočiště i islámští bojovníci za tu správnou a jedinou víru, tedy ti, kterým my říkáme teroristé. Diktátor Mubarak je po celou dobu své vlády držel pod krkem s většími či menšími úspěchy a dnes se již chystají vstoupit do vlády, kterou by mohl označovat za demokratickou jen šílenec.

Podle Nečase prý můžeme předat "zkušenosti s ustavením některých institucí a procesů, které souvisejí s demokratizací země a transformací k plně demokratickému systému". Asi tak nějak si Hurvínek představuje válku, tedy v tomto případě něco jako muslimskou demokracii. Pan Nečas by si měl přečíst alespoň korán a projít se jako turista po dnešních ulicích Káhiry, aby přestal nabízet nesmysly splašeným arabům, kteří sami nevědí, co chtějí.

Faktem je, že situace v Egyptě dost připomíná situaci v Československu po listopadovém převratu: všichni chtěli změnu, každý si to ale představoval po svém a dopadlo to docela jinak. Kam se vydá na cestu "nový" Egypt po "demokratických" volbách v tuto chvíli nikdo netuší. Může to také skončit i občanskou válkou, v nejhorším případě se dá po případném převzetí moci Muslimským bratrstvem očekávat i válka s Izraelem, kterému podobně jako v případě Kuvajtu přispěchá na pomoc americká armáda. Můžeme jen doufat, že to do takových konců nedojde, i když jistě ani evropské státy nebudou lhostejné k tomu, kdo bude vládnout Suezskému průplavu a souběžně probíhajícímu ropovodu. Pokud jde ale o Evropskou unii, bruselští pantátové zůstanou nejspíše jen u chlácholivých výzev ke klidu. Není nad to, když politici radí ke klidu, když někomu pod zadkem hoří ohýnek. V tomto směru jsou zcela nepřekonatelné "aktivity" OSN a jeho komického orgánu jménem Rada bezpečnosti.

A jak se to dotkne nás, "obyčejných" obyvatel Česka? Inu, můžeme očekávat další příliv imigrantů, kterým se nebude líbit v "demokratickém" Egyptě. Jako první se zřejmě objeví muslimy pronásledovaní křesťané a gayové - ti bez rozdílu náboženské příslušnosti pohany nevyjímaje. A co můžeme udělat pro nešťastný egyptský lid? Vůbec nic. Nejlépe by bylo, aby jim svoji pomoc našim jménem nenabízel ani náš premiér nebo kníže pro zahraniční věci. Přeji vám krásný sluneční den, dnes vytáhnu kolo z kočárkárny a pojedu se projet podle Vltavy. Jako důchodce mám přece právo alespoň nakrmit labutě a kachny. Jen pro zasvěcené: kachny..., kachny..., tady taky kachny...
7.2.2011 11:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.