Největší zábava v autě je s navigací.

Odolával jsem neskutečně dlouho. Především proto, že se mě jako šetřílkovi zdály stále ceny navigací do auta i jinam neskutečně přemrštěné s ohledem na celkem nepatrné funkce, které tento elektronický vynález poskytuje. Tato vada už víceméně pominula, ty nejjednodušší navigace s omezením nabídky map na ČR či přilehlé státy bez Austrálie a USA se dostaly cenově už pod dva tisíce korun. A tak jsem se rozhodl, že se během cestování v neznámých místech a zejména městech nebudu hádat s manželkou, ale s tou neznámou bytostí ženského hlasu sídlící v navigaci.

Kupovat takové zařízení, jako je autonavigace není nic jednoduchého, zvláště v dnešním světě, kdy si můžete vybírat prakticky jen na internetu. Neobjevil jsem žádný kamenný obchod, kde by nabízeli v nějakém showroomu desítky navigací různých značek s možností si je osahat nebo dokonce půjčit. Prostě něco podobného, jako docela běžně - i když bez toho půjčování - existuje v nabídce počítačů, zejména pak notebooků v řadě obchodů - tedy alespoň v Praze či v Liberci.

Takže nezbývalo než udělat důkladnou probírku na internetu nabízených typů. Po delším pátrání, čtení recenzí a názorů čtenářů či různých autorů jsem dospěl k závěru a hledal už jen nejsnadnější způsob, jak by se ke mě navigace dostala. Pro zajímavost, vybral jsem ve snaze podpořit českého "výrobce" s dodavatelem nejspíše z Číny typ Dynavix Atto ČR. Měl jsem už hotovou objednávku a zbývalo ji odklepnout a čekat, až navigaci přiveze během několika hodin kurýr. Inu pražáci, ti se maj! Ale v poslední chvíli jsem to neodklepl. Konečně se v mojí hlavě poněkud opožděně ale přece rozsvítila varovná ledka: a co aktualizace map? Jak to probíhá a hlavně, je to zadarmo? Inu nebylo: jednorázová aktualizace map Dynavix Region přijde na 790 korun, Dynavix Evropa 1790 (na tři roky 2790,-). To je cenová politika totožná například s prodejem tiskáren: železo je za hubičku a ceny tonerů jsou pěkně mastné.

Tak jsem začal hledat znovu, tentokrát ochoten za navigaci s doživotní aktualizací map zaplatit pro začátek třeba i o něco víc s jistotou, že se nebudu po roce shánět a kupovat nějaké další "výhodné aktualizační balíčky". Netrvalo dlouho a byl jsem rozhodnut. Favoritem se stala navigace s celoživotní aktualizací map v ceně: Garmin Lifetime. Uživatelé všech produktů Garmin Lifetime mají bezplatný přístup ke stažení aktuálních map Evropy ze svého uživatelského účtu na stránkách my.garmin.com. Po připojení navigace k počítači pomocí USB kabelu a stažení datového souboru z internetu dojde k automatickému přehrání staré mapy za novou. Podobnou "coloživotnost" jsem v nabídkách jiných výrobců či prodejců nenašel.

Takže jsem vybral tu relativně nejlepší variantu pro moje skromné cestování po ČR, Garmin Nüvi 1300 ČR Lifetime. Zbývalo najít prodejce. Musím konstatovat, že jsem na toho mého narazil celkem náhodou, jak už to na internetu bývá. Prodejna D.M.E.S. v obchodním průhonickém areálu v obchodním domě OC SPEKTRUM navíc nabízí variantu NÜVI 1300 ČR LIFETIME EXTRA s přidanou hodnotou: v prodejně vám udělají na váš mail registraci a odemčení aktuálních map ATLAS CZECH, TOPO CZECH, dohrají během deseti minut aktuální mapy do přístroje současně s aktualizací firmware, provedou počáteční inicializace a nastavení navigace a předvedou funkčnost navigace zadáním libovolného cíle. Přilepíte jí na sklo a můžete odjet. Přesně takhle jsem si to představoval a rád této malé firmě dvou podnikatelů dělám na tomto místě reklamu.

Nedělal jsem si velké iluze o dokonalosti, s jakou budu automaticky veden na cestě od domu k domu, skutečnost mě přece jen poněkud zaskočila. Ale o tom až zítra. Teď sedám na kolo a jedu krmit kachny. Zatím ještě bez navigace, na vltavskou navigaci trefím i bez ní.
10.2.2011 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.