Kolaps ve zdravotnictví snad nebude.

Nelítostní bojovníci za platy lékařů, zástupci lékařských odborů, se snad dohodli s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem na tom, jak ze zdravotnické krize, která ještě nezačala. Podle písemné dohody dostanou letos pět až osm tisíc měsíčně a k tomu zaručený patnáctiprocentní nárůst platů ročně. Podmínkou je, že musejí ukončit svoji protistátní akci, neboli jak oni říkají, protest. Dohoda je sice sepsána, ale teprve ve středu jí má odhlasovat a potvrdit vláda na straně jedné a regionální odborářské organizace na straně druhé musí dát pověření předsedovi LOK-SČL k podpisu dohody.

Co k tomu dodat? Ministr Heger přes klid, který z něj zatím při jeho vystoupeních v médiích vždy vyzařoval, nakonec ustoupil. Byl k tomu nepochybně přitlačen členy vládní koalice a hejtmany, protože zejména těm se z představy nemocnic bez lékařů ježily vlasy. A tak lékaři mohou oslavovat vítězný boj proti státní a zejména zdravotnické pokladně. Dá se očekávat, že budou následovat vládní kroky vedoucí ke zvýšení zdravotního pojištění, takže to v konečném důsledku opět zaplatí občané. Nikdo z politiků si netroufl nechat "protestu" lékařů volný průběh, který by nakonec ukázal, že nemají žádný plán B a že by nakonec museli žebrat, aby je ředitelé vzali zpět do práce. Připravená dohoda jim ale stejně nezaručuje, že se tak stane. Řada ředitelů nemocnic je připravena některé "Cvachy" zpět nevzít a ti zůstanou na dlažbě. V bodě 5.dohody se totiž píše:
Ministerstvo zdravotnictví vyzve ředitele všech přímo zřizovaných nemocnic, aby v zájmu obnovení stability poskytování akutní lůžkové péče přijali zpět lékaře, kteří požádají o zpětvzetí výpovědi z pracovního poměru, pokud tomu nebudou bránit již obsazená místa a restrukturační záměry zdravotnických zařízení".

To není žádný všeobecný pardon, o který odboráři usilují. Není tedy jisté, zda nakonec dohodu podepíší a vyzvou lékaře, aby vzali svoje výpovědi zpět. Přesto se soukromě domnívám, že nakonec podepíší, protože jinak by značná část těch, kteří výpověď podali, zůstala před branami nemocnic. Žádní z nich se podle informací z okolních i vzdálenějších států Unie k proklamovanému odchodu do zahraničí nechystají. Jejich tvrzení o exodu byl a je jen bohapustý podvod. Prostě se rozhodli si metodou, kterou je možné označit jako sprostý nátlak s braním rukojmí, zvýšit svoje platy. Co bude dělat vláda s dalšími státními zaměstnaci, kteří se budou po lékařích opičit, bude další zkouškou pevnosti vratké koalice.

Státní dluh roste, státní pokladna je prázdná a státem placení občané chtějí stále víc. Nemám rád tuhle formulaci o státních penězích: stát nemá žádné vlastní peníze kromě těch, které si vypůjčil od mezinárodních bank. Promiňte tu formulaci, ale stát má holou prdel. Státní zaměstnanci jsou placeni z peněz buď vypůjčených nebo z peněz daňových poplatníků. Těch, kteří skutečně vytvářejí nějaké hodnoty a platí ze svých příjmů daně. Pokud nebudeme ani v budoucnu schopni splatit státní dluh a zvýšit platy lékařů, budeme si muset zvyknout na to, že úroveň našeho zdravotnictví bude stagnovat či dokonce klesat. Je to přece prosté: když nemám na mercedes, tak holt jezdím ve škodovce nebo ještě levnějším krámu z Rumunska. Tohle by si měli uvědomit i naši milí lékaři. Celý text připravené dohody najdete zde.
15.2.2011 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.