Zdražení nebude, jen sjednocení DPH.

Podle ministra práce a sociálních věcí Drábka bude nejlépe sazbu DPH "sjednotit" na 20 procentech. Výjimkou snad budou vyjmenované základní potraviny jako například mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa, potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu. Pro ně má DPH zůstat na deseti procentech. Z DPH by tak měl stát získat navíc kolem 58 miliard ročně, které by se použily na řešení deficitu důchodového účtu. Takže důchodci, zejména ti, kterým bude snížen důchod v důsledku výnosu Ústavního soudu o nespravedlivě nízkých důchodech v nejvyšší kategorii, sice dostanou důchod, ale vrátí z něj obratem peníze do státní kasy prostřednictvím zvýšeného DPH.

Je to roztomilá slovní hříčka: nepůjde tedy o žádné zdražení, ale o sjednocení. Kvůli změnám sazeb DPH se logicky očekává růst cen. Aby to nevypadalo blbě, podle dřívějších vyjádření vládních činitelů by měl stát tento nárůst kompenzovat novými sociálními dávkami. Například jednorázovým zvýšením nejnižších starobních důchodů a u rodin s dětmi novými slevami na sociálním pojištěním nebo na dani. Státní ekonomika se tak bude i nadále řídit systémem tady ti něco ukradnem a tady ti šoupnem malý milodar. Je to skvělá myšlenka, jak pomoci státní kase: v rámci důchodové reformy zvýšit DPH a tedy ceny zboží.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) používá jinou taktiku a terminologii, aby se vyhnula slovu zdražení. Navrhuje pro zvýšení konkurenceschopnosti země v oblasti daní snížit odvody na sociální pojištění a zavést jednotnou sazbu daně z přidané hodnoty.

Náš milý premiér DPH přímo miluje. Jedna třetina příjmů rozpočtu totiž tvoří odvody ze sociálního pojištění. "Když to změníme například ve prospěch DPH, tak rozpočet učiníme více odolný vůči případným krizím," prohlásil návrhy na zvýšení DPH nadšený premiér Nečas. Zřejmě by nejraději DPH ještě zvedl řekněme na 30 procent. Státní rozpočet by byl zachráněn a mohl by být v brzku vyrovnaný a následně s přebytkem pro postupné zaplacení státního dluhu.

Je tu ale i další patálie: sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty na 20 procent podle názorů ekonomů zvýší inflaci o více než dva procentní body. Zvýšení cen se podle ekonomů projeví především ve zvýšení cen potravin včetně těch s nižší sazbou a poklesnou i reálné příjmy domácností, protože mzdy se zvyšovat nebudou. V Evropské unii přitom používá jednu sazbu DPH ve výší 25 procent pouze Dánsko, ostatní země mají dvě či tři sazby. Takže nejspíše brzy dohoníme Dánsko, i když jen ve výši DPH. Když už jsme v tom mezinárodním srovnávání: poněkud podivné je, že krachující Řecko zvýšilo pro rok 2011 sníženou sazbu DPH na 6,5 procent a tu základní na směšných 13 procent bez ohledu na nařízení EU, že tato základní daň nesmí být nižší než 15 procent!

Zdražovat se bude díky vyšší základní sazbě i v nákladech na bydlení: otop, teplá voda, voda, svoz odpadu, MHD. A také podraží stavební práce a tedy i nové byty a ke všeoecnému zdražování se přidají i distributoři elektřiny a plynu.

Můžeme tedy snad očekávat vypuknutí sociálních bouří, jakých jsme právě svědky v Egyptě a v okolních arabských státech? Nic takového se konat nebude, jsme přece civilizovaní a pochopíme, že někde se přece ty peníze na důchody, sociální podpory a na zaplacení státního dluhu vzít musejí.

Nebo by bylo lepší si zase půjčit a žít na dluh navždy? Proč by nám měly mezinárodní banky stále jen půjčovat další stovky miliard? Víte, ony to dělají ve vlastním zájmu. Protože jak lépe zhodnotíte peníze, když nevíte co s nimi? Vždyť 5-8 procent úroků přece získáte nejsnadněji a nejbezpečněji právě ze státních dluhopisů. Já být premiérem, tak DPH zvedat nebudu, ceny a inflaci podržím, na důchody si půjčím a budu mít jistotu, že to v příštích volbách zase vyhraju.
18.2.2011 11:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.