Fotografovat se dá i obrazovka počítače.

Německý umělec a fotograf Michael Wolf obdržel čestné uznání v letošní soutěži World Press Photo za svoji práci nazvanou A Series of Unfortunate Events (Řada nešťastných příhod) nasbíraných fotografováním obrazovky počítače při procházce v aplikaci Google Street View.

"Myslím, že je to naprosto ohromující. Vyhrál jsem již první cenu dvakrát v soutěži v roce 2005 a v loňském roce, ale toto čestné uznání má pro mě stokrát větší cenu, protože je to takový koncepční skok pro porotu World Press udělit cenu někomu za doslova virtuální fotografie. Je to závan svěžího větru," komentoval udělení ceny Michael Wolf. "Použil jsem stativ s kamerou k fotografování virtuální reality, kterou jsem viděl na obrazovce. Je to pro mě skutečný svět, který mám před sebou, nedělám jen kopii obrazovky. Pohybuji při tom kamerou dopředu a dozadu, abych vybral přesný záběr a to je to, co dělá ten obrázek mým dílem, který tak nepatří Google, protože jsem záběry Google přetlumočil a přivlastnil si je."

Posuďte sami, zda je jeho pátrání ve virtuální realitě zaznamenané kamerami Google uměním nebo jen zábavnou hříčkou. V dnešním světě je často opravdu těžké hodnotit některá poněkud zvláštní díla fotografů a výtvarných umělců. Jistě si řeknete, že to, co udělal Michael Wolf byste dovedli také. To ano, jenže jeho to napadlo jako prvního. Za pozoruhodný záběr považuji například snímek samopalem ozbrojeného muže, kolem kterého právě projelo vozidlo firmy Google vyzbrojené kamerami. Byl to zločinec chystající se někoho zabít nebo jen herec v právě natáčeném filmu? To už se nejspíše nikdy nedozvíme.

25.2.2011 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.