Sčítání lidu - jak si uložit vyplněný formulář.

Pravděpodobně vám bude následující rada k ničemu, protože jste se již pomocí internetu "sečetli". Způsob, jak převést libovolný dokument do formátu PDF se vám ale může hodit i někdy později. V návodu na vyplnění "sčítacího" formuláře v počítači se píše: "Pro zajištění maximální bezpečnosti a ochrany Vašich údajů nebude možné formuláře během vyplňování žádným způsobem ukládat." Podobnou informaci vypustila do světa také paní Kuncová z ČSÚ: "Jedno z bezpečnostních opatření je to, že není možné formuláře uložit do počítače, právě proto, aby nikdo cizí z počítače nemohl formuláře znovu vytáhnout. Aby si byl ale jistý, že data z něj dorazila do ČSÚ v pořádku, vygeneruje se potvrzení, které si člověk může uložit a může si ho vytisknout.

Což není pravda, vyplněný formulář i potvrzení o zaslání si můžete snadno zapsat do počítače pomocí funkce Soubor, Tisknout... v případě, když máte jako virtuální tiskárnu nainstalovaný free CutePDF Writer nebo jiný podobný program, který místo tisku na vaši tiskárnu vygeneruje daný formulář jako soubor PDF a umožní jej uložit do libovolného místa ve vašem počítači. Jak vidíte, je to jednoduché jako facka a tak můžete snadno položit na lopatky "bezpečnostní" opatření, které si vymysleli dobře placení ajťáci najmutí statistickým úřadem.

Možná si říkáte, proč si vůbec takový sčítací blábol schovávat? Někteří maniaci si prostě archivují všechno, jiným se mohou údaje, které vyplnili o domě či bytě hodit při příštím sčítání, které možná bude za dalších deset let a vy nebo vaši potomci tu ještě budou a nebudou muset kdesi hledat ve starých papírech. Je ale také pravděpodobné, že se žádné další sčítání konat nebude, protože za deset let už bude mít každý voperovaný čip s potřebnými údaji, očipovány budou i domy, auta a nevím co ještě a pro "sečtení" kdo jste a kde právě bydlíte bude stačit stisknout o půlnoci jeden knoflík.

Ukládat si informace do počítače, to může napadnout jen optimistu, který si myslí, že si bude moci tyto údaje za deset let přečíst. Snad ano, pokud si je bude z jednoho počítače stěhovat do druhého a pokud se nezmění dnešní datový formát PDF natolik, že jej nové programy nebudou umět přečíst. Nebo si můžete vypálit informace zapakované s heslem na cédéčko a doufat, že bude po deseti letech čitelné a že najdete někde mechaniku, která v té době již naprosto zastaralé médium přečte. Za předpokladu, že si kdesi uchováte ono heslo.

Takže berte moji radu s rezervou a spíše jí využijte pro přidání možnosti snadno převádět soubory dokumentů do formátu PDF pomocí virtuální tiskárny. Závěrem si dovolím konstatovat, že úspěch elektronického sčítání lidu potvrzuje, že by mělo být snadné zavést pro příští jakékoliv volby i možnost volit přes internet. Domnívám se, že by se významně zvýšil počet voličů, kteří by se tak "dostavili" k volbám. Výsledky voleb by tak byly blíže realitě a zcela jistě by komunisté nezískali svých "jistých" 13 procent hlasů. Volili by totiž i remcalové, kteří jsou líní dojít do volební místnosti a pak jen žasnou, jak volby dopadly.
30.3.2011 09:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.