Itálie se zbavuje nelegálních imigrantů nelegálně.

Mazaní Italové se rozhodli vyřešit problémy, které mají s ilegálními imigranty přicházejícími především z Tuniska: udělili jim dočasné povolení k pobytu, které platí pro celý schengenský prostor. Ministři vnitra Evropské unie na jednání v Lucemburku za to italskou vládu tvrdě kritizovali. Zejména Rakousko a Francie pohrozily obnovením kontrol na hranicích. "Tisíce, desítky tisíc, možná stovky tisíc migrantů by mohly přijít z Tuniska. Toto není čistě italská, italsko-francouzská či francouzsko-italská záležitost. To je čistě evropská záležitost," řekl na obhajobu nestandardního kroku své vlády novinářům italský ministr zahraničí Franco Frattini.

Itálie již delší dobu žádá ostatní státy Unie, aby se o "italské" imigranty rovnoměrně rozdělily. Prakticky všechny státy EU to ale odmítají s tím, že se jedná o čistě italskou záležitost. "My nemůžeme akceptovat, že do Evropy bude proudit spousta ekonomických migrantů přes Itálii," uvedl v této souvislosti německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich. "Česká republika se řadí k těm, které nepovažují krok Itálie za správný. Jestliže Itálie umožnila šestiměsíční pobyt těmto migrantům, umožňuje jejich volný pohyb po schengenském prostoru. To by ještě nebyl ten hlavní problém. Ale ukazuje to dalším migrantům, že uspěli a mohou je následovat," řekla novinářům česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová.

Současný příval imigrantů z Tuniska, Alžírska, Maroka i Turecka a naposledy z Lybie by měly zvládnout hraniční státy EU, v tomto případě především Itálie, Španělsko, Malta, Kypr a Řecko za pomoci evropské agentury pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích členských států EU (FRONTEX), která má sídlo ve Varšavě. Výsledky jsou ale mírně řečeno neuspokojivé. Ukazuje se, že pokud nejsou imigranti zastaveni na pozemní hranici (Řecko) nebo na moři a vráceni zpět do země původu, je velmi obtížné či skoro nemožné se jich zbavit poté, co se nacházejí na území EU. Chce vůbec EU další imigranty a když, tak kolik?

Další podrobné informace o práci FRONTEXu a problémech s ilegálními imigranty:
Dejme jim práci! (LA REPUBLICA), Přijde vlna uprchlíků ze severní Afriky?, Uprchlíky zastaví ozbrojené hlídky EU (THE GUARDIAN), Pusté pobřežní vody (LE MONDE), Zavřete hranici, ať otevřeme oči! (BERLINER ZEITUNG).
Evropská unie: děravý hraniční val proti "barbarům" (TÝDEN), Náš klidný spánek chrání FRONTEX (Deník Referendum), FRONTEX a jeho role v ochraně hranic EU (Martin Hrabálek).
12.4.2011 12:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.