Přestěhujte se do Tuniska.

Tunisko je naší oblíbenou turistickou destinací a skoro to vypadá, že bychom se nejraději odstěhovali z naší české kotliny i moravské roviny právě do Tuniska, kde je všechno, co nám chybí: teplé moře, slunce, oázy a římské památky. A dovolená v Tunisku je právě teď neskutečně levná, osmidenní pobyt pořídíte za puhých pět, šest tisíc. Co všechno vám Tunisko nabízí?

V Tunisku jsou dlouhé písčité pláže omývané teplým mořem. Sezóna tu trvá od května do října. Stačí jen zavřít oči, lehnout si do rozpáleného písku a poslouchat zvuky vln. A nebo si třeba objednat koktejl v plážovém baru. Kdo by si nepřál stát v místech, odkud vzešel bájný Hannibal? Mýtické Kartágo, známé ze školních lavic, tu dodnes stojí. Punské války byly skutečností a jejich odkaz přežil v římských památkách. Ale historie sahá mnohem dál. Navštivte i krásné Sidi Bou Said, kde se procházela filmová Angelika, a zasněte se.

Rádi byste viděli skutečnou oázu? Pak cestujte do Tuniska a ať vaše cesty vedou k jihu. Protože zde je přírodní bohatství plné zelených palem, vodopádů a horských a saharských oáz. Některé vyrůstají do krásy přímo na kraji rozlehlých solných jezer Tuniska. Jeďte sem a možná spatříte i svou fata morganu Do Tuniska se jezdí za Saharou. Jsou tu nekonečné duny z tak jemného písku, že vám proteče prsty jako voda. Nejkrásnější je Sahara při západu nebo východu slunce. To pak paprsky vykouzlív písku měkké stíny, které si s vámi hrají na schovávanou. Možná se projedete i na velbloudech a pochopíte, proč se jim říká zrovna koráby pouště.

Proč se ale z tak krásné země daly tisíce Tunisanů na pochod směrem na sever? Proč nasazují život při stokilometrové plavbě přes Středozemní moře, aby pak strádali v utečeneckém táboře na ostrově Lampedusa? Mají jen malou naději, že se dostanou přes Itálii do vysněného ráje zvaného Francie, Německo, Nizozemsko či Belgie. Spíše je zastaví na francouzských hranicích a vrátí zpět do Itálie a nakonec je odvezou zpátky do Tuniska.

Někteří však projdou a budou hledat v té zaslíbené zemi nějakou práci a štěstí, bohatství a lepší život pro svoje děti. Většinou nemají žádnou odbornou kvalifikaci, ale vezmou jakoukoliv práci za málo peněz a třeba i načerno. Nebudou platit sociální ani zdravotní pojištění, nebudou mít lékařskou péči a ani žádný důchod.

Jejich děti, narozené v cizí zemi budou mít ale řádné občanství, získají alespoň základní vzdělání byť ve školách nejhorší kvality a většina z nich bude po ukončení školy nezaměstnaná na sociální podpoře. Ten krásný a šťastný život, který si představovali jejich rodiče při sledování televizních reklam na evropské či americké výrobky, ten mít nebudou. Ponechají si svoje muslimské vyznání a budou bojovat za svoje lidská práva na ulicích v bitkách s policií. Zapojí se do pouličních gangů, zkusí drogy a budou je prodávat po ulicích evropských měst. V žádném případě ale nebudou žít tak, jako žili jejich rodiče a prarodiče v rodné africké zemi. Stanou se z nich noví Evropané.
13.4.2011 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.