Proč naši politici a státní úředníci kradou?

Kdykoliv jsem o tom přemýšlel, napadala mě celkem logická odpověď: proč by nekradli, když je to tak snadné? Jan Berwid-Buquoy to vystihl mnohem přesněji. V článku nazvaném Proč chybuje naše vláda? Protože jsou v ní lidé. odpovídá na tuto otázku podobně, ale mnohem přesněji:

"Ano, slušný člověk nekrade. Buďte však slušným člověkem, když na vás mávají miliony. Stačí jen natáhnout ruku. Ten, kdo nikdy nebyl ve vládě (myslím u koryta), tomu se to krásně moralizuje, na chodníku, cinkajíc drobnými mincemi v kapse. Zkuste ovšem nekrást, když je co, a nikdo se nedívá. To vyžaduje ocelový charakter, žulovou morálku a betonovou vůli: Nemohu si přivlastnit, co mi nepatří, i kdyby to byla pouhopouhá cizí šlupka od brambor! Kdo z nás takto myslí a ještě navíc to zvládá?"

A dále pokračuje logickým závěrem, proč naši politici a státní úřednící kradou a nechají se snadno zkorumpovat: "Vládní činitelé bývalého komunistického bloku žádní podnikatelé nejsou. Jedná se většinou jen o pilné úředníky. Mnozí z nich bydlí pořád v panelákových bytech na činži. Nepatří jim tedy nic. Nedisponují finančním kapitálem ani hmotnými statky. Spekulovat na burzách neumějí a nezřídka ani neví, oč se jedná. Lze tím pádem předpokládat, že pakliže se takovéto bytosti dostanou ke „korytu“, začnou krást. Jinou možnost získat bohatství neznají a ani si jí nedovedou představit."

Jinými slovy, naši politici a státní úředníci kradou prostě proto, že jsou chudí. Mají ovšem na chudobu svoje vlastní měřítka a podle toho vypadají částky peněz, které se jim daří z peněz daňových poplatníků ukrást. Nabízí se tedy jednoduché řešení: zaveďme pro občany kandidující na poslance nebo senátory podmínku složit kauci řekněme ve výši sto milionů korun, aby tak prokázali, že je nemožné či přímo směšné je zkorumpovat. Je tu ovšem problém: za prvé by takový zákon naši "chudí" politici neodhlasovali a za druhé, naši současní multimilionáři a miliardáři nemají o politické funkce žádný zájem. Pro zvýšení jejich majetku a jmění jim postači služby těch chudých politiků.
3.5.2011 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.