Teroristé nebo bojovníci za svobodu Dagestánu?

Čeští policisté obvinili osm lidí podezřelých z podpory teroristů zejména z území severního Kavkazu. Zajišťovali pro ně prý falešné doklady, případně i zbraně a výbušniny. Případ souvisí s činností radikální islamistické organizace Džamaat Šariat. V České republice to je vůbec první případ, kdy policie použila ustanovení zákona, které postihuje podporu terorismu.

Sedm lidí čelí obvinění z padělání a pozměňování veřejné listiny. Dva Bulhaři se toho údajně dopustili jako členové organizované skupiny působící ve více státech, pět lidí z Moldavska a Dagestánu tak prý činilo s úmyslem umožnit nebo usnadnit provedení teroristického útoku. Osmý člověk - Čečenec - je obviněn z nedovoleného ozbrojování a padělání a pozměňování peněz. Šest obviněných je v české vazbě, zbylí dva jsou v Německu na svobodě. O trestním stíhání devátého člena skupiny se rozhodne na základě výsledků znaleckých posudků.

Padělky dokladů byly podle šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty velice zdařilé a pachatelé byli schopni vytvořit kompletní identitu člověka. K tomu používali padělky razítek různých úřadů. Při běžné kontrole na policii by se podle něj jen těžko přišlo na to, že jde o falzum.

Výnosy z padělaných dokladů poté putovaly do Dagestánu a byly určeny na podporu teroristického hnutí Džamaat Šariat. Podle Šlachty byla skupina uzavřená a bylo velice těžké do ní proniknout. Všichni zadržení se na území České republiky nacházeli legálně, někteří jako žadatelé o azyl.

Část skupiny podle něj absolvovala také výcvik v táborech v Afghánistánu a Pákistánu. "Nicméně nemáme informace, že by tito lidé byli zapojeni do krvavých útoků kavkazských organizací v Rusku, ale i tyto informace prověřujeme ve spojení se zpravodajskými službami," řekl Šlachta.

Skupina Bulharů, Moldavanů a Dagestánců byla ve spolupráci se zahraničními kolegy sledována českými policisty už od roku 2008, kdy detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu dostali informace, že se členové islamistické salafistické organizace Džamaat Šariat přesunuli z Berlína do České republiky. I proto policejné prezident Petr Lessy upozornil, že celá akce nesouvisí s aktuálním děním kolem zabití vůdce Al-Kajdy: "Realizace tohoto případu byla dříve než došlo k událostem kolem úmrtí Usámy bin Ládina. Proto bych chtěl zcela jasně sdělit české veřejnosti, že momentálně, pokud jde o možný teroristický atak, ze všech dostupných zpravodajských informací vyplývá, že takové reálné ohrožení České republice nehrozí."

Podle ruského serveru LifeNews.ru skupina pracovala pod krytím jedné z českých organizací ochránců lidských práv.
5.5.2011 09:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.