Jižní hranici EU si uhlídáme bez Kaddáfího!

Podle výzkumu společnosti CVVM libyjskému vůdci Muammar Kaddáfímu prý důvěřují jen dvě procenta našich občanů, 80 procent tvrdí opak. To je klasický výsledek mediální masáže, při které ztrácejí občané nejen Česka vlastní rozum a nejsou schopni si vytvořit osobní názor na určitou politickou situaci či události ve světě. Kaddáfí by nepochybně získal mnohem větší počet sympatizantů poté, co by se do průzkumu "veřejného mínění" zařadila například otázka "Souhlasíte s tím, že by měla Libyje střežit jižní hranici EU proti nekontrolovatelnému proudu nelegálních imigrantů z Afriky?"

Nenáviděný mezinárodní zločinec a vrah lidí Kaddáfí totiž poté, co "západní svět" začal podporovat libyjské vzbouřence a zahájil leteckou válku proti libyjské armádě, vypověděl 20.března 2011 dohodu, kterou měl s Evropskou unií uzavřenou a podle které bránila libyjská pohraniční policie i armáda imigrantům z Afriky v nelegálním pronikání na území EU, zejména pak do Itálie. "Libye rozhodla, že už není odpovědna za nelegální přistěhovalectví do Evropy," stálo v prohlášení, které přečetl moderátor libyjské státní televize.

V říjnu 2010 server Zpravy.rozhlas.cz k smlouvě EU-Kaddáfí uvedl: Brusel ovšem usmlouval cenu z Kaddáfím požadovaných pěti miliard eur na částku zhruba šedesáti milionů eur vyplacených během tří let. Smlouvu za Evropskou komisi uzavřela eurokomisařka Cecilia Malmströmová spolu s českým eurokomisařem Štefanem Fülem.
Jak na Rádiu Česko uvedl odborník na zahraniční politiku Evropské unie Lukáš Pachta z institutu Europium, smlouva je důležitá ze dvou důvodů. "Jednak je důležitá jako smlouva mezi EU a Libyí jako taková. Což potvrzuje skutečnost, že se Libye po dlouhých desetiletích legitimizuje jako partner. A pak je tam dimenze praktická, že Libye může EU pomoci v boji s nelegální imigrací. I když tam vyvstává spousta otazníků v oblasti lidských práv," vysvětlil.

Berluskoniho vláda uzavřela již v roce 2009 smlouvu s Libyí o odesílání imigrantů zadržených v italských vodách do libyjských uprchlických center. Příliv uprchlíků se tak tehdy zmenšil řádově o tisíce osob.

A jak se vyvíjí situace v Libyji právě teď? Al-Káida vyzývá ke svržení Kaddáfího režimu a nastolení nového muslimského státu. Vyzývá všechny bratry v sousedních státech, aby se chopili zbraní a společně bojovali jak proti plukovníkovi, tak i proti NATO. Muž číslo dvě ve vedení Al-Káidy Ajmán Zavahrí vyzval severoafrické muslimy k boji proti NATO v Libyi. Na videozáznamu, který byl natočen ještě před nálety aliančních letadel, zároveň také vyzval ke svržení Kaddáfího režimu a nastolení státu založeného na islámu.
Kaddáfí: Jsem připraven jednat s NATO o příměří, pokud zastaví palbu. Brána k míru je otevřená, pojďme jednat, vyzval libyjský vůdce Muammar Kaddáfí Severoatlantickou alianci, která v zemi operuje. Zdůraznil také, že ho žádná síla nedonutí, aby opustil svoji zemi.
Severoatlantická aliance bude provádět vojenské operace v Libyi tak dlouho, jak si to situace vyžádá. Prohlásil to generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v Berlíně, kde se sešli ministři zahraničí členských zemí aliance. "Máme závazek poskytnout všechny nezbytné zdroje a využít maximum operačních možností v rámci našeho mandátu. Udržíme vysoké tempo operací proti legitimním cílům," prohlásil Rasmussen na tiskové konferenci.

Co bude dál? Hlavním cílem NATO a EU je ochránit lidská práva všech obyvatel Libyje a proto je nutné, aby se vojenské síly NATO a USA vylodily u libyjských břehů a konečně zlikvidovaly všechny věrné bojovníky plukovníka Kaddáfího i bojovníky Al-Kaidy. Jeho samotného je třeba dopadnout a na místě zastřelit. Pak bude nad Libyjí ustanoven italský protektorát a konečně zabezpečena jižní hranice EU proti nelegálům z Afriky. V Libyji bude v příštích deseti letech postupně zavedena multikulturní demokracie západního typu. Po vycvičení nové libyjské policie a armády ze země odejdou okupační jednotky a podél jižního pobřeží EU budou hlídkovat vojenská plavidla NATO, která budou odchytávat nelegální imigranty a odvážet je do utečeneckých táborů na území Libyje, kam bude směřována i humanitární činnost nevládních organizací ze všech zemí světa. A všichni pak budou šťastní a spokojení.
10.5.2011 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.