Je třeba zastavit dotace určené k integraci Romů?

Cituji bez komentáře pozoruhodné názory pana Miroslava Kováče publikované na Romea.cz:
"ČR za spoluúčasti členských států EU nese odpovědnost za integraci Romů do společnosti. ČR v této souvislosti čerpá obrovské finanční prostředky z Evropských strukturálních fondů (ESF) k tomuto účelu. Na právě probíhající programové období 2007—2013 má ČR z evropských fondů k dispozici 26,9 miliard eur na sociální projekty a investice pro regionální rozvoj, neupřesněná část pak směřuje do výše zmíněných integračních projektů. Přesto výsledky „integrace“ nejsou uspokojivé, naopak prohlubuje se nenávist vůči Romům a z pohledu majoritní části populace jsou tyto finanční prostředky i jednou z příčin nevraživosti vůči Romům.

V ČR často dochází ke zneužívání a neefektivnímu využívání, dokonce plýtvání s uvedenými finančními prostředky z ESF, a to k vytváření různých předražených analýz nebo projektů či akčních plánů bez účasti Romů samotných, kteří se jen okrajově zapojují a podílí na integračních procesech. Jsou jim vnucovány neefektivní programy, projekty, které v konečném důsledku slouží jen k vytvoření pracovního místa pro občany z majoritní části populace, pro které se integrace Romů do společnosti stala zdrojem jejich nadstandardního příjmu. Všechny snahy bez účasti Romů přinesly jen velmi omezené výsledky, a pokud jde o vzdělávání, zaměstnanost, zdraví, sociální integraci, služby a bydlení, výsledky jsou doslova „skandální“ s ohledem k vyčerpaným finančním zdrojům.

Tento stav již nelze dále přehlížet! ČR vešla do druhé poloviny Dekády Romské inkluze, přičemž ta první polovina přinesla i přes vyčerpané miliony eur z ESF jen prohlubující se sociální vyloučení příslušníků romské menšiny a větší nenávist ze strany majority, což v konečném důsledku působí dezintegračně jak v krátkodobém, tak dlouhodobém horizontu!

Z těchto důvodů, a po pečlivém zvážení všech aspektů, se domnívám, že je nejvyšší čas, aby se pozastavily všechny dotace určené k integraci Romů. Následně důsledně přehodnotily a posoudily již provedené, nebo trvající projekty a akční plány všech žadatelů o finanční prostředky z ESF spojených s integrací Romů. Aby se vyhodnotila a indikovala efektivita, úspěch či neúspěch již provedených i stávajících projektů, a s tím spojených vynaložených finančních prostředku s ohledem na trvající stav, situaci či postavení Romů ve společnosti, a to i zpětně. Všechny neefektivní a neúspěšné projekty by se měly vyřadit s okamžitou platností! Ti, kteří takto zneužívali a předražovali projekty, by měli být trestně odpovědni, jednak za zneužívání dotací, ale i za společenskou újmu vůči Romům!

Romům tyto peníze nepomáhají, naopak, snaha o přísun těchto peněz jen prohlubuje propast mezi Romy a majoritou, protože právě tyto peníze udržují vládu v nečinnosti! V nečinnosti a neochotě opravdu něco řešit. A vláda na toto prostředky má v podobě zákonů!"

Celý článek Pozastavme a zhodnoťme všechny integrační projekty Miroslava Kováče z Romského sdružení Forum najdete na Romea.cz. Opravdu k tomu není co dodat.
12.5.2011 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.