Vrátí se Řecko k drachmě?

Pokud bude Evropská centrální banka (ECB) trvat na evidentně nezdařeném záchranném plánu pro Řecko a bojovat dále proti myšlence restrukturalizace řeckého dluhu, pak by další vývoj mohl vést až k rozpadu eurozóny. Tuto neveselou předpověď uvedl ve svém posledním čísle významný britský týdeník The Economist. Bude prý nutné přejít k "plánu B", což by mohlo jedině znamenat restrukturalizaci a snížení dluhové zátěže Řecka s obnovením jeho solventnosti. Ono podivné slovo restrukturalizace ve skutečnosti znamená, že vlastníci řeckých státních obligací nedostanou v době jejich výplaty plnou hodnotu - budou jednoduše okradeni - nebo dojde k výraznému odkladu platebních lhůt, stručně řečeno jejich výplata se odsune do nedohledna. Francouzské banky vlastní řeckých státních dluhopisů za 19,8 miliardy USD, německé 23,6 miliardy USD a další země eurozóny mají v ohrožení 15,7 miliardy USD. Možná vše zachrání Čína: vláda již nakoupila řecké vládní dluhopisy a hodlá v těchto nákupech pokračovat. Čína chce totiž učinit z Řecka hlavní transportní uzel pro svůj export v jihovýchodní a východní Evropě. Pro své výrobky prý plánuje velké překladiště poblíž přístavu Eleusis západně od Atén. Kromě toho Peking údajně projevil zájem o část řeckých železnic.

Rok po dohodě o finanční pomoci Řecku je zjevné, že "evropský" plán ECB a MMF selhal. Představitelé EU a Mezinárodního měnového fondu již dnes přiznávají, že s nynějšími vysokými úrokovými výnosy z dluhopisů nemá Řecko žádnou reálnou naději splnit klíčový předpoklad plánu a vrátit se příští rok na kapitálový trh.

Někteří představitelé ECB hrozí, že pokud dojde k restrukturalizaci, odmítnou brát řecké dluhopisy jako zástavu za úvěry. To by vedlo ke krachu řeckého bankovního systému a zřejmě i k odchodu země z eurozóny, uvedl britský týdeník The Economist.

Německý magazín Spiegel dokonce přišel v pátek 13.května se zprávou, že Řecko zvažuje odchod z eurozóny a plánuje návrat k vlastní měně. Atény i euroskupina zprávu rázně popřely, novináři ale s odvoláním na tajné zdroje trvají na svém. Oficiální místa nakonec připustila aspoň to, že k páteční tajné schůzce skutečně došlo.

O víkendu řekl agentuře Reuters německý ministr hospodářství Rainer Bruederle, že není pro odchod Řecka z eurozóny. Podle něj by nyní měla být eurozóna jednotná. Jeho názor je pochopitelný: brání zájmy německých bank.

Mluvčí německé CDU Meister v pondělí prohlásil, že investoři potřebují ujištění v podobě další pomoci Řecku a restrukturalizace by napáchala mnohem větší škody. Řecko má šanci na výhodnější úrok, mělo by prodat další aktiva pro snížení dluhu. To by znamenalo, že budou některé bohaté či málo zadlužené členské země - zejména ty z eurozóny - dále z peněz daňových poplatníků platit "turecké" hospodářství Řecka, Portugalska a pravděpodobně i dalších států, jejichž obyvatelé budou pořádat demonstrace a generální stávky na podporu svých naprosto nereálných finančních požadavcích.

Do tragikomické polohy dostává "řeckou" krizi sexuální skandál šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strausse-Kahna (DSK). Americká policie jej obvinila, že nutil pokojskou z hotelu Sofitel na Times Square v New Yorku k orálnímu sexu. Dvaatřicetileté ženě se podařilo utéct, personál hotelu vše okamžitě oznámil policii. Ta si pro DSK přišla až na palubu letadla Air France na newyorské letiště Johna F. Kennedyho. Byl převezen do vazby a předveden před soud. Hrozí mu podle amerických zákonů až dvacet let vězení. Šéf MMF podle svého právníka jakoukoliv vinu popírá.

Strauss-Kahn měl přitom v neděli s Merkelovou diskutovat o dluhové krizi eurozóny. Namísto toho je MMF najednou bez šéfa, a to v době, kdy se napětí kolem Řecka stupňuje. Nejvyšší představitel fondu se pravděpodobně nezúčastní ani na dnešním setkání ministrů financí eurozóny, na kterém se má kromě výše úroků z úvěru pro Portugalsko jednat i o Řecku.

Ačkoliv zmíněný The Ekonomist označil situaci v eurozóně za komickou, jedná se spíše o ekonomickou sebevraždu, která může skončit tragicky větší krizí, než která začala v USA pádem banky Lehman Brothers. Možná i zánikem eura. Česká bramboračka kolem Věcí veřejných je proti tomu skutečně jen nicotnou fraškou, která už občany Česka přestává bavit.
16.5.2011 09:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.