Uvrhne nás Bárta do spárů Číny?

Podle iDNES.cz vedl nebo stále vede stranu Věci veřejné tajný spolek vedený Vítem Bártou. Vyplývá to prý z tajného dokumentu pocházejícího z ledna 2009, který získala MF DNES. Podle něj například Bárta slíbil "provizi" neboli podíl na zisku každému, kdo zajistí pro stranu peníze ze státních zakázek nebo přímo od sponzora.

Kromě Bárty se tehdy členy spolku stali Josef Dobeš, Kateřina Klasnová, Karolína Peake, Jaroslav Škárka, Jana Pařízková a Markéta Vojtíšková. Odměna byla stanovená na "20 procent z prostředků získaných ve prospěch VV (veřejná výběrová řízení, sponzorské dary)". Celé to bylo vedeno snahou, aby se Bártovi vrátily všechny peníze, které do strany vložil při jejím zakládání nebo vloží v budoucnosti. V dokumentu se podle tvrzení iDNES píše: "Věci veřejné jsou povinny VB vrátit celkovou výši investice."

To, že byl Bárta přibrán původními zakladateli strany jako zdroj "startovacích" peněz a jako volební manažer bylo jasné od samého počátku vzniku této pozoruhodné strany. Uvedený dokument nazvaný prý paradoxně "Etický kodex VV" to jen potvrzuje. I když byly možná cíle zakladatelů strany bohulibé, průběh událostí kolem strany až do dnešního dne jen potvrdil, že tento stát vede zvláštní druh lidí, kteří se rozhodli být politiky jen proto, aby tak získali skvělé osobní příjmy a ti odvážnější i nějaké ty miliony navíc pro sebe, svoji rodinu a další "rodinné" přátele. Většina z těchto zvláštních osob by se v soukromém sektoru neuživila, zejména ti, co v politice setrvávají již více než dvacet let. Někteří jen do politiky nastoupili a svoji politickou dráhu si vymezili jen jako rozjezdovou dráhu pro získání veřejně nepřístupných informací a kontaktů, aby pak pokračovali politicky nastartováni v soukromém sektoru.

Člověk známý jako "ten Bárta z ABL" je svého druhu výjimkou: on byl nejprve úspěšným podnikatelem a pak se rozhodl svoje aktivity rozšířit i do dalších oblastí soukromého podnikání. Pochopil, že ty velké peníze jsou především ve státních zakázkách a jen tam se dají "vydělat" tak snadno, jak to jinde v poctivém byznysu nejde.

Vrhnul se do víru politiky zcela bez zkušeností a bez předsudků a to přinese pro občany tohoto státu neblahou budoucnost. Naivní občané volili tuto novou stranu především pro její hlavní heslo: boj proti korupci. Ano, pan Bárta to zřejmě vidí ve svém zvláštním pojetí politiky jako docela morální, že členové jeho Koncepční rady budou získávat od podnikatelů provize nutné pro chod strany, která bude jinak zuřivě bojovat proti těm politikům a zejména státním úředníkům, kteří si střádají úplatky do svých soukromých bankovních kont. Jen ty peníze, určené pro bojující stranu jsou svaté, ostatní je zločinné podnikání se státními penězi.

Bohužel voliči to takhle pobártovsku nevidí a tak je již dnes jasné, že se od Věcí veřejných odvrátí a budou v duchu politické houpačky volit příště socany a komouše. Podle posledních průzkumů známého STEMu by komunisté se sociálními demokraty složili pohodlnou ústavní většinu 126 hlasů a spolu s většinou v senátu by si zvolili i prezidenta.

Povrchní divák by se mohl dokonce domnívat, že celá skandální historie kolem VV je tajně organizovaná právě specialisty ČSSD a KSČM s cílem ovládnout konečně politické kolbiště a definitivně zdeptat zejména nenáviděnou ODS. A co TOP09, řeknete si? Nezpomeňte, že skutečný vůdce topky Kalousek je vtělený had, který se rád ovine kolem ramen kohokoliv, s kým získá většinu v parlamentu. Pochází přece z lidovců, té strany, která vždycky ráda vládla s kýmkoliv, jen aby neztratila svoji moc a vliv na "přerozdělování" peněz daňových poplatníků.

Dá se snad něco proti tomu dělat? Věříte snad tomu, že se najde někdo zcela neposkvrněný, někdo jako král Ječmínek, který založí novou stranu a shromáždí kolem sebe skupinu schopných, morálně silných osobností a podaří se mu alespoň rozbít chystané vítězství levice? Kde by takový člověk vzal peníze na volební agitaci? Snad uspořádáním národní sbírky poté, co by vystoupil ve veřejnoprávní televizi s plamennou výzvou pro záchranu demokracie například podle vzoru spolku "Kuře"? Napadá vás snad někdo, kdo by se mohl stát oním spasitelem? Mě tedy ne.

A tak nás čeká po pomalém nebo možná rychlém úmrtí současné koalice opět vláda levice, která zruší všechno, co se lidem nelíbí, která zadluží stát o další stovky miliard. Možná je to všechno jen plnění tajného plánu a cílem je, aby si náš stát mohl kdosi v nedaleké budoucnosti zprivatizovat, koupit. Na závěr trochu zpráv ze světa.

China Radio International.CRI: Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy zahájil včera v Pekingu návštěvu Číny. Před odletem uvedl, že těsnější spolupráce mezi Čínou a Evropou vyhovuje zájmům obou stran, a je také dobrá pro celý svět. Uvedl, že EU a Čína jsou důležité síly při řešení světových výzev a v procesu změny světa. EU a Čína by měly být dobrými partnery.

V Pekingu bylo včera zahájeno třídenní 2. vysoké fórum čínsko-evropských politických stran. Člen politbyra ústředního výboru KS Číny Liu Yunshan během slavnostního zahájení řekl, že výměna mezi politickými stranami mezi Čínou a Evropou podpoří vzájemnou důvěru a spolupráci. 12. pětiletý rozvojový plán, který nedávno vypravovala čínská vláda, a „Evropská strategie 2020" jsou v mnoha oblastech podobné. Čína a Evropa mají současně mnoho společných zájmů. Před oběma stranami stojí nová šance k rozšíření praktické spolupráce. Předseda evropských socialistů Martin Schulz se domnívá, že toto fórum je vzácná šance pro kontakt mezi vedoucími čínských a evropských politických stran.

Stálý člen politbyra ÚV KS Číny, čínský viceprezident Xi Jinping se včera v Pekingu setkal s vedoucími činiteli evropských politických stran, kteří se zúčastnili 2. fóra čínsko-evropských politických stran na vysoké úrovni. Xi Jinping se vyslovil v tom smyslu, že výměna mezi čínsko-evropskými politickými stranami je důležitou součástí čínsko-evropských vztahů. Doufá, že politici obou stran podpoří všestranné čínsko-evropské strategické a partnerské vztahy a praktickou bilaterální spolupráci v různých oblastech.

Haló noviny: Komunistická strana Číny na tomto fóru přivítala více než stovku účastníků ze 30 evropských politických stran, delegaci KSČM vede sám předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. V diskusi prvního dne vystoupili převážně poslanci EP a funkcionáři EU, jako jediný předseda politické strany dostal slovo Vojtěch Filip. Navíc promluvil hned mezi prvními sedmi vystupujícími.

Tiscali.cz: Americká banka Goldman Sachs již v Pekingu začala předběžně domlouvat prodej řeckých dluhopisů čínské Státní správě deviz, která spravuje devizové rezervy v hodnotě 2,4 bilionu dolarů (asi 44,7 bilionu Kč). Řecký ministr financí Papakonstantinu navštíví v rámci turné k propagaci řeckých dluhopisů Spojené státy a Asii včetně Číny. "V Číně je k dispozici spousta likvidity a velké finanční zdroje. Čína proto bude součástí turné," řekl ministr.

Zdá se tedy, že slunce opravdu vychází na východě. Dnes bude střídavě oblačno až polojasno a teploty vystoupí až na 16 stupňů. V dalších dnech bude oteplení pokračovat. Musím jít otevřít skleník...
17.5.2011 12:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.