Konec úplatků od farmaceutických firem pro lékaře?

Lékaři budou mít v budoucnu zákonnou povinnost psát na recept nikoliv název léku, ale jeho účinnou látku. Ministerstvo zdravotnictví totiž co nejdříve hodlá tento postup zavést do českého právního systému.

"Od takovéto generické preskripce si slibujeme výrazné úspory v systému, a navíc tak plníme programové prohlášení této vlády," podotkl náměstek ministerstva zdravotnictví Petr Nosek. Zavedení této preskripce bude provázet i možnost nahradit levnějším generikem lékařem předepsaná léčiva. "Tuto možnost zákon zná od roku 2008, avšak v praxi se příliš neužívá, a je nutné tento stav změnit," uvedl Nosek.

Další změnou v lékové politice pak bude vznik takzvaných pozitivních seznamů. "V tomto případě jde o to, že pojišťovna vypíše seznam léků, u nichž hledá pro své klienty určité vlastnosti za určitou cenu. Pokud přijde odpovídající nabídka, pojišťovna lék na list zařadí," vysvětlil Nosek.

Všechny změny hodlá ministerstvo prosadit co nejdříve. "Jednou z možností je i to, že generickou preskripci i pozitivní seznamy zkusíme dostat do novely zákona o zdravotním pojištění, která již nyní leží ve sněmovně a prošla prvním čtením. Stalo by se tak cestou pozměňovacích návrhů," sdělil šéf kabinetu ministra Jan Růžička.

O všech těchto změnách by se také mělo jednat na dnešní schůzce koaličních stran ve formátu K9.

Pacientům má změna přinést menší doplatky za léky, méně peněz na léky vydají i zdravotní pojišťovny. Lidé si ale budou muset zvyknout na to, že po návštěvě lékárny nemusí vždy odejít s přípravkem, na který byli zvyklí. Lékař totiž předepíše účinnou látku a bude na lékárníkovi, který přípravek zvolí.

Navíc nová úprava podle ministerstva zmenší prostor pro nátlak na lékaře ze strany farmaceutických firem. Ty již nebudou moci ovlivnit, co lékař předepíše. U lékárníků pak bude kontrolní funkci plnit právě pozitivní seznam. I tady se tedy prostor pro nátlak zmenší.

V každém případě se lékaři stanou pro farmaceutické koncerny zcela nezajímavými, protože nebudou smět na lékopis uvádět obchodní název léku. Dealeři léků tedy přesunou svoji "pozornost" na pracovníky pojišťoven, kteří budou vytvářet tzv. pozitivní seznamy a také na lékárníky, kteří by se měli jednak těmito seznamy řídit, ale také určovat, který konkrétní lék pacientovi vydají v případech, kdy se nebude v seznamu vyskytovat lék s účinnou látkou, kterou lékař předepsal. Nepochybně tedy zvítězila lobby pojišťoven a lékárníků, zatímco lékaři prohráli.

Podobnou úpravu pravidel pro předepisování léků už prosazovalo v roce 2009 ministerstvo zdravotnictví tehdy pod vedením Daniely Filipiové (ODS), která chtěla zavést, aby se už nepsaly názvy léků, ale názvy účinných látek. Lékárník by pak měl povinnost, v případě, že existují alternativy léku s danou účinnou látkou, vydat lék s nejnižší cenou. Lékaři tehdy namítali, že dealeři by pak ještě víc obcházeli lékárny a dávali nejrůznější množstevní slevy, aby jejich přípravek byl nejlacinější a lékárníci ho preferovali. Uvidíme, zda se současné vratké vládě podaří uvedenou změnu zákona prosadit v parlamentu.
18.5.2011 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.