Jen je nechte, ať si namlátí.

Asi 300 údajných fanoušků dvou fotbalových klubů, kteří se v neděli odpoledne střetli u Dlouhé Třebové na Orlickoústecku, místo srážky do poslední chvíle měnili. Policisté proto museli na silnicích postavit dopravní hlídky. Akci ale překazili už v zárodku. "Během dne bylo místo plánovaného střetu několikrát změněno, část fanoušků se přesouvala autobusy, další osobními automobily. Proto byly nasazeny dopravní hlídky," informoval o těchto "manévrech" policie a "fanoušků" policejní mluvčí Bocán. Podle něj se účastníci domlouvali mobilními telefony, střet byl také plánován pomocí e-mailové komunikace. To bylo opravdu nečekané!

Policisté z Pardubického kraje přizvali k zásahu také kolegy z Královéhradeckého a Moravskoslezského kraje a z Prahy, zřejmě aby si také užili. Celkem bylo nasazeno několik set příslušníků policie (!). "Incident trval maximálně jeden a půl minuty," uvedl se zjevným uspokojením Bocán. K ukončení střetu podle něj napomohl policejní vrtulník, který létal nad hlavami účastníků. Policie vyšetřuje, zda se někteří z aktérů nedopustili potyčkou výtržnictví či některého přečinu. Z trestného činu projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka je podezřelý dvaatřicetiletý muž z Prahy, u kterého policisté objevili na pravé ruce vytetovaný hákový kříž.

Dva přestupky se týkají ničení oplocení v České Třebové, v jednom případě se škodou 2000 a ve druhém 4000 korun. Policisté také zadrželi člověka, po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Při zásahu nebyl nikdo z účastníků ani policistů zraněn. "Obviněn zatím nikdo nebyl," řekl Bocán.

A co na to lid obecný?

Tady je jasne videt, ze u policie porad dela moc lidi a melo by se propoustet. Kdyz maji cas se zabyvat takovyma blbostma, kdy si par dementu rozhodne dat pres hubu, misto aby se zabyvali dulezitymi vecmi, tak je jich moc a je potreba propoustet.

Rozdal bych jim obušky a nechal je. Ty, co by neodvezla sanitka (na kterou by se nevztahovalo zdravotní pojištění), tak bych odvezl na dva dny do cely předběžného zadržení a nakonec dal pokutu za výtržnictví.

To tedy televize zaspala. Klidně se vsadím, že většina diváků by to považovala za zpestření. Rozhodně bych z toho tragédii nedělala. Tyhle rádobybitky fanoušků jsou takové kohoutí zápasy. Docela je chápu. fanoušci si zaplatí vysoké vstupné, aby zažili adrenalin a zatím vidí partu před důchodem, jak koukají na hodiny, kdy jim padne. Vykopněte ty lenochy, fotbal už je stejně zívačka a když bude na hřišti pořádný mazec, půjdeme se na to s manželem rádi podívat a zaplatíme i vyšší vstupné. Pořád bude lepší, když se vyřádí fandové na trávníku, než aby ničili lavičky.

V podstatě se s předešlými názory ztotožňuji. Žijeme přece ve svobodné zemi a jestliže jistá méně disciplinovaná část obyvatelstva potřebuje občas "upustit páru", tak proč jim v tom bránit? Naši předkové to řešili pravidelnými bitkami o sobotě v hospodě, kdy si to rozdávali "horňáci" s "dolňáky" - jedná se o horní a dolní konec vesnice nebo domácí s přespolními. Žádná policie u toho nebyla, protože tehdejší polní četníci se do podobných blbostí nepletli. Horší to bývalo i tehdy před sto lety ve městech, kde taková svoboda volného pěstního souboje díky přítomnosti policie nebyla.

Policie by se měla raději zabývat ochranou majetku spořádaných občanů a ne si nacvičovat policejní zákroky honem na celkem neškodné idioty, které baví se mlátit navzájem pěstmi a pak si dlouho do noci vykládají v hospodě o tom, jak to kdo někomu "natáhnul" a chlubí se svými zraněními. Organizovat a řídit policejní zásah proti obyvatelstvu je ovšem mnohem zábavnější, než nudná policejní práce zakončená vypátráním pachatele trestného činu. Policisté a zejména jejich náčelník se tak se svými "akcemi" dostávají na stejnou mentální úroveň, jako bitkaři od Dlouhé Třebové.
31.5.2011 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.