Žádný určitý zdroj nákazy bakterií EHEC neexistuje.

Buďte ale v klidu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prý preventivně sleduje trh s výhonky v České republice. Připravujeme se na vyjádření z Německa, které klíčená semena prověřují v souvislosti s kontaminací bakterií Escherichia coli.

"V neděli večer jsme z Německa dostali informaci o podezření na kontaminaci klíčených semen. Na základě toho jsme se rozhodli monitorovat náš trh, abychom byli připraveni na výsledky německé strany," uvedl pro tisk Michal Spáčil ze SZPI.

Podle něj však inspekce nepřijala varování před určitými potravinami, nýbrž pouze upozornění, že se potraviny prověřují. "Výsledky jsme měli dostat dnes dopoledne, ale žádné oficiální stanovisko se k nám zatím nedostalo. Přesto jsme si nechali od našich inspektorátů zaslat data, kde se klíčky pěstují, odkud se dováží a další informace," sdělil včera Spáčil. Testy fazolových výhonků, které jsou jedním z možných zdrojů střevní nákazy bakterie EHEC, v Německu stále pokračují.

Zdroj nákazy bakterií enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) se tak stále nepodařilo prokázat. Nemoc zatím v Evropě zabila 22 lidí, z toho 21 v Německu, jednu oběť má Švédsko. Dalších více než 2200 lidí z dvanácti zemí je nakaženo. Všichni pacienti před onemocněním navštívili severní oblasti Německa.

K ničemu to nevede. Čím dál je patrnější, že se zdroj nákazy v nějakých potravinách vůbec nepodaří najít. Prostě proto, že bakterie se mohou šířit z vody, ať už pitné nebo z koupališť a bazénů, nebo z kontaminovaných dopravních prostředků. Dále se pak infekce šíří zcela nekontrolovaně přes každé zábradlí, držadlo ve voze metra, sedadlo v letadle nebo přes nákupní vozík v supermarketu. Při troše opatrnosti a řádném zaškolení nemusí být případní teroristé sebevražední a mohou pokračovat ve své "práci". Nákazu mohou také šířit potkani, kterých je v městech často i více než samotných obyvatel.

Zjištěná mutace bakterie může být důsledkem toho, že bakterie Escherichia coli je využívána také jako pomocná složka výroby HM inzulínu (humánního inzulínu). HM inzulín je z hlediska uspořádání aminokyselin totožný s inzulínem produkovaným lidským pankreatem (slinivkou břišní). Při chybné likvidaci bakteriálního odpadu z výroby tak mohlo dojít i k neúmyslné kontaminaci obyvatelstva. Což je samozřejmě jen moje naprosto šílená hypotéza či výmysl. Počkáme si, zda se snad jednou dozvíme, jak to bylo, zda se jednalo o test připravenosti zdravotnického personálů pro případ bakteriologické války, teroristický útok nebo obyčejnou prasárnu při výrobě "bio" potravin, nebo jen o nakaženého myče nádobí v nějaké německé restauraci.
7.6.2011 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.