Koupíte si elektromobil?

Zatím asi budete váhat, možná někdy v budoucnu jako druhý vůz. Zdá se ale, že s postupným zdražováním nafty a benzinu bude za pár let cena elektromobilu díky jejich zvýšené produkci srovnatelná s cenou dnešních automobilů. Pak se prodej elektřiny prostřednictvím dobíjecích stanic stane zajímavým byznysem. A tak už v průběhu letošního roku nainstaluje společnost ČEZ dobíjecí stanice v 50 lokalitách, nejčastěji v blízkosti větších měst České republiky. Stanice budou nejenom v Praze, ale také v regionu střední Moravy, jižní Moravy, západních a východních Čech.

Prvními partnery Skupiny ČEZ pro vytvoření infrastruktury pro elektromobily jsou ECE – Arkády, Dolní Břežany, Group AIG/LINCOLN, Inter IKEA Centre Group, Kaufland, McDonald's, ORCO, Praha 16 – Radotín, Ségécé, TESCO, TNT Express, VINCI Park.

"Společnost ČEZ bude podporovat rozvoj elektromobility. Elektřina je nejčistší energie a elektromobilita ji umožní využít v oblasti, která byla dosud doménou spalovacích motorů. Nepochybně je to i velká příležitost pro energetiky, zejména v kombinaci s chytrými sítěmi. Budeme se podílet na výstavbě sítě dobíjecích stanic, protože tím dáme důležitý impuls pro akceptaci elektromobilů občany," říká předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman. "Našimi partnery logicky budou ti, koho se doprava ve městech dotýká, tedy provozovatelé parkovacích míst či obchodní centra. Jsem rád, že společně přispějeme k ekologičtější dopravě a zlepšení života ve městech," dodává Martin Roman (pramen). Více na FutureEMotion.cz a na Elektromobily.org.

To je jistě bohulibý cíl, který umožní zejména fanatickým návštěvníkům obchodních center dobít svůj elektromobil na parkovišti supermarketu. Otázkou ale zůstává, jak si jej dobije někde u paneláku, kde nejspíše dobíjecí stanici ČEZu nenajde. Přitom by bylo žádoucí, aby právě ve městech nahradily elektromobily co největší množství klasických automobilů. Možná, že se elektromobily rozšíří spíše mezi obyvateli příměstských vilových sídlišť, kde nebude problémem natáhnout kabel z venkovní zásuvky nebo dobíjet auto ve vlastní garáži. Elektromobil by se tak mohl v blízké budoucnosti stát oblíbeným dopravním prostředkem pro dojíždění do práce a na nákupy.

Nadšenci pro elektromobily mezitím už připravili například mapu nabíjení v ČR a okolí, kde najdete umístění tzv. dobrovolných nabíjecích stanic, tedy míst, kde můžete svůj elektromobil připojit do sítě. Zatím ale bohužel jeden z prvních elektromobilů, který se objevil v Česku - Peugeot iOn by vás přišel asi tak na 900 tisíc. Zaregistrovat se jako předběžný zájemce můžete zde. Takže si ještě počkáme, možná že se k nám dostanou levnější elektromobily z Číny...
9.6.2011 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.