Afghánistán po deseti letech: žádný pokrok.

Opět si dovolím citovat sám ze sebe, protože otázka Afgánistánu není ještě stále vyřešená. Naši vojáci se tam aktivně podílejí na bezvýchodném budování "svobodné a demokratické" země a Američané se začínají stahovat. Jejich cílem je nenápadně odejít, aby to nevypadalo, že skvělá americká armáda ani se svými oddanými spojenci nedokázala splnit zadání americké vlády: zavést v této zaostalé zemi moderní demokracii. Výsledkem bude stejná vojenská a politická prohra, k jaké došlo na konci vietnamské války. Podívejme se tedy, co jsem napsal 4.11.2001.

Jaderné zbraně na Afghánistán? Redakční komentář z úterního vydání pakistánského listu The News International z 30.10.2001: "Výrok amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, že by mohly být v Afghánistánu použity jaderné zbraně, aby se tím překonal odpor Talibánu, je nepochopitelnou myšlenkou, o níž ani neměl uvažovat. V rozhovoru s CNN se tento americký politik zmínil o plánu použít "malé" jaderné zbraně, jestliže strategie shazování 5000 librových bomb nepřinese požadované výsledky. Rumsfeld nespecifikoval, co má na mysli jako "malé" jaderné zbraně, ale to je jedno, neboť použití jaderných zbraní, ať jsou malé nebo velké, přivede svět o několik kroků dál k soudnému dni.".

Je tato myšlenka přiznáním americké administrativy a zejména americké armády, že si nevědí rady s tím, jak dál v Afghánistánu pokračovat? V každém případě musíme jen doufat, že Američanům "nerupne v kouli" a atomové zbraně nepoužijí. Protože pak by se mohlo ukázat, kolik podobných kapesních atomových bomb je v rukou teroristů, kteří jen čekají na okamžik, kdy nebudou první, kdo je použijí. Jedno je ale jisté: shazování několik desítek bomb denně na Afghánistán místní otrlé válečníky jen mírně rozveseluje a vlévá jim do žil naději, že tak, jak vypráskali ze své země Rusy, tak to dopadne i s Američany bez ohledu na všelikou mezinárodní pomoc. Bojovníci za islám totiž nejsou zbabělá smečka iráckých gardistů, kteří svým americkým vítězům líbali ruce, aby je náhodou neodpráskli.

Dovolím si zopakovat můj soukromý názor na to, jak dobýt tuto zajímavou zemi: místní obyvatelstvo je třeba si koupit, podplatit, zkorumpovat. Nakrmit je, postavit nemocnice s islámským personálem, všem zadarmo rozdat barevné televize, zahájit vysílání dabovaných amerických akčních filmů a zahájit natáčení těchto filmů v Afghánských horách. O statisty tam nebude nouze. Všimněte si, že Hitler se dostal jen pod Moskvu a pak dostali Němci nakládačku. Ale dnes, dnes jsou němečtí finančníci a průmyslníci v Moskvě, ruská mafie a vláda jezdí v mercedesech a stát je zadlužený kromě jiných také u německých bank. Naši komunisté si také mysleli, že naší vesnicí americký imperialista neprojde. A vidíte, jak to dopadlo. Stačil na to ještě za vlády komunistů Microsoft, pak nastoupil McDonald, Macro, Hypernova, Nova a Tesco. To jsou moderní prostředky záboru cizího území a pacifikace nepřítele a ne žádné atomové bomby, pane Rumpsfelde. (Pramen.)

Tolik článek deset let starý. Asi to nedopadne podle mé rady, americká vláda nemá tolik peněz, aby si mohla alespoň všechny místní náčelníky podplatit. A tak raději začíná nenápadně vyjednávat s Tálibánem o tom, jak se z Afgánistánu vytratit bez mezinárodní ostudy. Pokus o ustavení prozatímní "demokratické" vlády se nezdařil, prezident Hámid Karzaj se podílí na rozkrádání státních peněz a nová afghánská policie i armáda je komická banda bývalých lupičů, vrahů a teroristů, kteří se ihned po odchodu posledního Američana přidají k Tálibánu. Otázkou je, zda se podaří nové vládce země podplatit natolik, aby zaručili výstavbu a pozdější ochranu onoho plynovodu, kvůli kterému tam Američané se spojenci přišli. Možná se investorům transafgánského plynovodu podaří to, co se importem demokracie nepodařilo vojákům. Peníze jsou to, co jsem ostatně před deseti lety doporučoval.
29.6.2011 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.