Pro živnostníky fakturace zdarma!

Nemám ve zvyku dělat ve svých článcích reklamu soukromým firmám. Ale následující informace je o jednom produktu, který je zdarma a může se zejména začínajícím živnostníkům hodit. Na internetové stránce iDoklad.cz si totiž můžete po registraci zdarma vystavovat faktury pro své zákazníky a vést si zde evidenci vystavených dokladů. Nic jistě není zcela zadarmo a tato služba je ve skutečnosti chytrou reklamou na ekonomický a účetní program Money, který se bude hodit těm, kteří svoji živnost rozvinou do větší šíře a nebude jim stačit jen vystavovat faktury. Přesto to může být zajímavý začátek dalšího podnikání.

Evidence vydaných faktur umožňuje vydávat nové faktury a odesílat je e-mailem jak zákazníkovi, tak ke zpracování vaší účetní. Faktury lze tisknout a přehledně sledovat jejich úhrady. V seznamu můžete faktury velmi jednoduše fulltextově vyhledávat či řadit do skupin podle různých kritérií. Integrace s rejstříkem ARES vám usnadní práci – stačí zadat jméno nebo IČ vašeho obchodního partnera a zbylé údaje se automaticky doplní z internetu. Pokud zadáte název neúplný, program vám nabídne výběr z možných firem.

Pro usnadnění práce si můžete nastavit celou řadu údajů, které jsou pro všechny faktury společné: způsob číslování dokladů, zaokrouhlování, texty před a za položkami faktury a další. Aplikaci iDoklad můžete bez problémů použít i pro vystavení faktur v zahraničních měnách. Program si umí načíst aktuální kurz z České národní banky, nebo může pracovat s vámi zadaným kurzem.

Databáze kontaktů slouží k uchovávání údajů o vašich obchodních partnerech. V seznamu je možné třídit podle libovolného sloupce a hypertextově vyhledávat. O dokladech budete mít vždy dokonalý přehled. Na první pohled uvidíte, kdo jsou vaši nejlepší partneři a kdo vám naopak nejvíce dluží. Můžete volit mezi podrobným zobrazením tržeb v posledních měsících a méně podrobným přehledem předcházejících čtvrtletí či účetních roků. Vždy také uvidíte aktuální kurzy nejvýznamnějších měn, aktualizované podle České národní banky.

Do iDokladu se může pod jedním uživatelským jménem a heslem přihlásit neomezené množství uživatelů současně. Služba přitom hlídá číslování dokladů a zabraňuje duplicitám i v případě, kdy tyto osoby souběžně fakturují. Oproti tomu zatím není možná registrace více uživatelů s vlastním jménem a heslem do společné agendy. Systém využívá šifrování SSL, běžně používané bankami. Data jsou pravidelně zálohována a servery jsou replikované. Celý systém běží na nejmodernější platformě Microsoft Azure. Vaše data nikdy nebudou dostupná nepovolaným osobám či firmám.

A na závěr jedno doporučení: iDoklad zvítězil v soutěži Microsoft Awards 2011 v kategorii "Nejlepší řešení pro Windows Azure".
30.6.2011 9:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.