Člověk v tísni pomáhá Afgháncům.

Vlastní ovčí mléko a vlna, med, vajíčka. Do afghánské provincie Balch přináší Člověk v tísni od roku 2008 nové zdroje příjmů a netradiční plodiny a zlepšuje tak nelehké životní podmínky lidí, žijících v odlehlé horské oblasti. Chov zvířat a nově zavedené pěstování brambor a římského kmínu (pro horskou oblast vhodnějších než tradičně pěstovaná pšenice) představují zlepšení jídelníčku a hlavně nové možnosti výdělku.

Místní farmáři získávají vedle materiální pomoci i nové informace o zemědělských a marketingových metodách. Různé znalosti, nabyté při školení, farmáři sdílejí v rámci odborných sítí (obdobě družstev); po absolvování všech těchto kroků mohou zahájit vlastní podnikání a vydělávat si prodejem produktů vlastní práce.

Na jaře rozdával Člověk v tísni vybraným farmářům karakulské ovce. Distribuci předcházely návštěvy v rodinách a kritériem bylo vedle ekonomické situace i schopnost pomoc zúročit. (Pramen).

Tak mě při čtení této zprávy napadá, proč se bohulibá organizace Člověk v tísni zabývá pomocí lidem v tak vzdálené zemi, kde navíc existuje téměř jisté riziko, že místní vyškolení farmáři stejně po odchodu "spojeneckých" armád přejdou na ekonomicky výhodnější pěstování máku.

Možná by pro tuto organizaci dotovanou daňovými poplatníky včetně evropských fondů, koncesionářů ČT, krachujícího Letiště Praha a řadou soukromých donátorů včetně Plzeňského Prazdroje, bylo záslužnější, kdyby svoje skvělé projekty zaměřili na náš domácí problém s romskou menšinou. Při pohledu na země, ve kterých Člověk v tísni realizuje svoje "projekty" to na někoho může udělat dojem, že se jedná spíše o turistickou cestovní kancelář pro mladé dobrodružně naladěné lidi. Zapojte se i vy. Právě teď můžete odjet do Etiopie, Angoly, Konga nebo do Barmy.
1.7.2011 9:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.