Abychom byli i k hasičům spravedliví.

Jak jsem včera slíbil, dnes si můžete přečíst dopis od čtenáře J.C. který svolil po jistém skromném váhání k jeho otištění. Velice pěkně a přehledně vysvětluje to, co většina z nás - pokud nejsme hasiči - neví a často vidí stejně jako já poněkud zkresleně. Zejména my, starší generace máme často před očima scény z dávného Formanova filmu Hoří, má panenko, který je sice na jedné straně zábavný, ale ten humor je chvílemi nikoliv něžný, ale hrubý a posměšný. Ale teď už zmíněný dopis:

Vážený pane,
k vašemu dnešnímu článku o hasičích a kočkách bych měl několik poznámek. Je vtipný, ale sdělení: „doufám, že tou dobou někde nehořelo“ a „Netušil jsem, že hasiči …“ svědčí o tom, že nejste příliš obeznámen s organizací požární ochrany u nás a článek nerozšíří tyto znalosti ani u čtenářů. On totiž není hasič jako hasič, z článku to není jasné a většina lidí to také nerozlišuje.

Hasičů jsou totiž tři organizační složky:
První složkou je profesionální Hasičský záchranný sbor zřizovaný příslušným krajem a mj. provozující Operační středisko Integerovaného záchranného systému. Jeho jednotky jsou ve větších městech a členové jsou ve služebním poměru (něco podobného, jako Policie ČR).
Druhou složkou hasičů je jednotka, kterou podle zákona musí zřídit každá obec a město. Ta ji musí také vybavit, vyškolit a hradit její náklady. Každý člen této jednotky má uzavřenou smlouvu se zřizovatelem (obcí), kde se zavazuje, že bude vykonávat pro obec příslušnou činnost a obec se zavazuje, že mu bude hradit náklady, školit jej, vybavit jej, příp. mu refundovat mzdu (pokud by se jednalo o zásah v pracovní době). Činnost v této jednotce je proto dobrovolná. Občas se stává, že podnikatelé svým zaměstnancům v této činnosti kladou překážky, ale to je jiná otázka.
Třetí složkou je potom občanské sdružení organizované jako Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Členem tohoto spolku se může stát každý, kdo má o činnost zájem. V některých obcích je tento spolek nositelem veškeré kulturní činnosti, organizuje sportovní činnost a činnost pro mládež, kterou získává pro první dvě uvedené složky. V některých obcích má toto občanské sdružení i svůj oddíl zasahující např. při požárech, sundávající kočky ze stromů, likvidující roje včel a hnízda sršní, shazující rampouchy ze střech apod. Prostě činnost pro občany. Náklady jsou přitom hrazeny z výnosů spolkové činnosti, ze společenských akcí, sponzorských darů a příspěvků členů.

Veškerá zásahová činnost se děje s vědomím Operačního střediska. Proto ta konzultace s OPIS – při každém zásahu musí být k dispozici záloha, která by byla schopná okamžitě zasáhnout na jiném místě!

Buďme proto rádi, že máme mnoho lidí, kteří jsou ochotni tuto činnost dobrovolně vykonávat (druhá a třetí složka fungující pod zkratkou SDH), a že u nás není situace popisovaná před časem i u nás v tisku, která se stala v jednom zámořském státě. K ohni přijeli hasiči, natáhli hadice, ale velitel zalistoval v seznamu a zavelel: Stop – majitel domu nemá zaplaceno pojistné pro hasiče, balíme! Nepomohly ani prosby majitele alespoň o záchranu zvířat. Dům i se zvířaty shořel do základů.
Zdravím a přeji pěkný den.
J.C.

Tak to je řada informací od pana J.C., které jsem si dovolil doplnit několika odkazy na další internetové stránky. Jak je patrné z častých záběrů v televizi, můžeme být opravdu rádi, že máme tak dobře organizované státní i dobrovolné hasiče. Doufejme, že se nebude ministr vnitra inspirovat zdravotnickou reformou a nezavede nějaký poplatek za výjezd hasičů. Ne že by se jim nějaká ta koruna nehodila. Každý má ale možnost těm nestátním přispět sponzorským darem. Třeba by k vám, kdyby hořelo, přijeli rychleji než k těm ostatním.

Jen bych k popisovanému zásahu proti hnízdu sršní rád upozornil, že se jedná o chráněný hmyz, proti kterému by se mělo zasahovat jen výjimečně v případě bezprostředního ohrožení zdraví lidí. Podle vlastní zkušenosti vím, že pokud se proti ní neoháníte, klidně si na vás sedne a pokud zjistí, že nejste nic k jídlu, klidně zase odletí. Jeden rok jsem se s nimi takhle sblížil na jabloni, kde si kolem mě pochutnávaly na plodech, které měly napíchané a zřejmě si v nich kvašením vyráběli alkohol. I když, možná právě proto byly tak milé.

Dnes očekáváme jen teplé až tropické počasí vhodné k ponoření do vody. Dámám doporučuji slunečníky, jsou s nimi opravdu sladké na pohled.
12.7.2011 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.