Aplikace Google Desktop se vám může hodit.

Je to docela užitečný nástroj pro fulltextové vyhledávání souborů na vašem pevném disku zejména tehdy, pokud na něm máte takový zmatek, že nemůžete nic najít. Nabízí prohledávání e-mailů (například v archivu klienta Thunderbird), souborů všech druhů, hudby, fotografií, navštívených webových stránek, apod.

Google Desktop řadí všechny nalezené položky do přehledného seznamu. V něm naleznete, kromě názvů souborů, také jejich krátké ukázky ve známém uspořádání obsahující zvýrazněné vámi hledané termíny. Výsledky hledání lze navíc libovolně filtrovat. Například si tedy můžete nechat zobrazit pouze soubory, nebo e-mailové zprávy. Náhled výsledků vašeho hledání si můžete také zobrazit v internetovém prohlížeči.

Google Desktop automaticky indexuje obsah vašich disků v době, kdy počítač zahálí. Jakmile aplikaci Google Desktop nainstalujete, začne indexovat e-maily, soubory a historii webových stránek, které máte uložené ve svém počítači. Toto počáteční jednorázové indexování probíhá pouze tehdy, pokud je váš počítač déle než 30 sekund v nečinnosti. Nemělo by tedy snižovat výkon počítače. V závislosti na počtu položek však toto počáteční indexování může trvat i několik hodin. Aplikace Google Desktop pak zajišťuje, že je váš index neustále aktuální tím, že nové e-maily přidá do indexu poté, kdy je obdržíte, soubory poté, kdy je aktualizujete a webové stránky poté, kdy je navštívíte. Okno hledání ve vašem počítači vyvoláte jednoduše dvojím stisknutím klávesy Ctrl.

Mezi podporované aplikace patří běžně používané internetové prohlížeče (Internet Explorer, Firefox), programy z kancelářského balíku Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint), nejrůznější multimediální aplikace, nástroje pro práci s PDF, poštovní klienti (Outlook, Outlook Express, Thunderbird), apod. Google Desktop si taktéž poradí s prohledáváním historie aplikací AOL Instant Messenger a MS Internet Explorer.

Google Desktop obsahuje i tzv. Miniaplikace. Ty vás budou upozorňovat na nově obdržené e-maily, zobrazí informace o počasí a nejnovější zprávy na vámi určených stránkách, které obsahují soubor RSS. Na ploše tak můžete mít hodiny, informace o činnosti a vytížení počítače, kalendář, poznámkový blok, seznam úkolů, nejčerstvější novinové články a mnoho dalších užitečných nástrojů. Miniaplikace lze umístit kamkoliv na plochu nebo do postranního panelu.

Pokud umíte programovat, můžete vytvořit vlastní miniaplikaci a dostat se třeba i do síně slávy vývojářů. Zatím tam žádný programátor z Česka není a tak můžete být právě vy tím prvním.
19.7.2011 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.