Zadluženost USA dosáhla nebezpečné hranice.

Spojené státy poprvé v historii přišly o své místo mezi státy světa s nejvyšším ratingem "AAA". Ratingová agentura Standard & Poor´s ho totiž v pátek pro USA, po výrazném poklesu celosvětových burz, snížila na hodnotu AA+. Je téměř jisté, že to zvýší náklady na státní obligace v USA a zhorší to vyhlídky na americké hospodářské oživení. Je také možné, že to vyvolá další nekontrolovatelný prodej akcií, až se dnes světové burzy otevřou.

Ve svém zdůvodnění agentura Standard & Poor´s uvádí:
Snížili jsme náš dlouhodobý rating pro Spojené Státy na "AA +" z "AAA" a potvrdili i "A-1+" jako krátkodobý rating.
- downgrade odráží náš názor, že fiskální konsolidace finančního plánu, který Kongres a administrativa nedávno dohodly, neobsahuje to, co by podle našeho názoru bylo nutné pro stabilizaci střednědobé dynamiky zadlužení vlády.
- přesněji řečeno, downgrade odráží náš názor, že účinnost, stabilita a předvídatelnost americké politiky a politických institucí byla oslabena v současné době probíhající finančními a ekonomickými událostmi do jisté míry více, než jsme si představili, když jsme uveřejnili negativní výhled na rating 18. dubna 2011.
- vzhledem k těmto událostem jsme změnili náš pohled na problémy při překonávání propasti mezi politickými stranami názorech na fiskální politiku státu, což v nás vyvolalo pesimistický dojem o schopnostech Kongresu a státní administrativa tedy musí začlenit získaný souhlas do širšího fiskálního konsolidačního plánu, který stabilizuje dynamiku vládního dluhu v dohledné době.
- další náš výhled na dlouhodobý rating je negativní. Mohli bychom v příštích dvou letech snížit ještě dále náš dlouhodobý rating na hodnotu "AA", pokud uvidíme, že dojde k nižšímu snižování výdajů rozpočtu, než bylo dohodnuto, že úroková sazba dále stoupne, nebo se objeví v tomto období nové fiskální tlaky jako důsledek stoupajícího státního zadlužení ve větší míře, než kterou v současné době předpokládáme.

Tolik zdůvodnění firmy Standard & Poor´s. Celý text najdete zde.

Snížení amerického ratingu zadluženosti je trapnou epizodou pro Obamovu vládu a je vyjádřením nevole finančních trhů nad dohadováním, které probíhalo minulý týden mezi americkými poslanci a Bílým domem ohledně zvýšení hranice státní zadluženosti. Čína, největší věřitel USA, odsoudila krátkozraké politické "hádky" v USA a poukázala na to, že svět potřebuje novou a stabilní rezervní měnu. Ve svém komentářovém článku napsala tisková kancelář Xinhua, že Čína má "plné právo požadovat, aby Spojené státy vyřešily problémy týkající se jejich strukturální zadluženosti a zajistily bezpečnost čínského dolarového kapitálu." Podle Číny je nutno zavést "mezinárodní dohled nad americkým dolarem. Alternativou také je zavést novou, bezpečnou a stabilní globální rezervní měnu, aby se svět vyhnul možnosti katastrofy, vyvolané jedinou určitou zemí." Americký dolar se tak nebezpečně blíží hranici, za kterou bude považován za pochybnou měnu neposkytující žádné jistoty o tom, jak se bude vyvíjet v blízké budoucnosti její mezinárodní kurs.

Agentura Standard & Poor´s zdržela v pátek snížení amerického ratingu o několik hodin poté, co americká vláda údajně zpochybnila její výpočty. Avšak posléze, navzdory protestům americké vlády, rating USA snížila. K jeho snížení došlo poprvé od r. 1860, kdy začala firma Standard & Poor´s zveřejňovat své ratingy jednotlivých zemí.

Dramatické snížení ratingu největší světové ekonomiky znamená, že americké obligace, kdysi považované za nejbezpečnější investici na světě, mají nyní nižší rating než obligace vydané v zemích, jako je Francie, Německo, Nizozemsko, Norsko, Rakousko, Švýcarsko, Singapur, Dánsko, Finsko, Británie, Kanada, Austrálie, Švédsko a Lucembursko.

USA se tak dostaly na druhé místo v světovém žebříčku důvěryhodnosti států. Pravdou ovšem je, že Česká republika je na tom podle hodnocení Standard & Poor´s o několik míst hůře. S ratingem "A" jsme nejen za USA, ale i za zeměmi jako je Belgie, Nový Zéland, Hongkong ("AA+), Slovinsko, Španělsko (AA), Tchaj-wan, Kuvajt, S. Arábie, Japonsko (AA-) a Itálie, Chile, Slovensko, Čína (A+).

Ratingem se rozumí standardní mezinárodní nástroj hodnocení bonity zemí nebo jiných subjektů pro posouzení jejich důvěryhodnosti. O jednotlivý zemích tak rating vypovídá o stupni rizikovosti podnikání pro zahraniční firmy v hodnocené destinaci a o vyčíslení pravděpodobnosti, že hodnocená země dostojí svým závazkům. Pro stanovení kreditu země se tak nemusí investor spolehnout pouze na vlastní zjištění či odhady, může nahlédnout do žebříčku některé z předních ratingových agentur, jejichž hlavními přednosti jsou nezávislost a dostatečná analytická kapacita. K tomu, aby se agentura stala uznávanou, musí být schopna reagovat na měnící se poptávku trhů v mezinárodním měřítku. Mezi ty nejznámější patří Standard & Poor´s, Moody´s, Fitch-IBCA a Duff&Phelps.
8.8.2011 8:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.