Lumpenproletariát řádí v Británii.

Násilí v anglických městech pokračuje. Nejnovější noční scény plné násilí zažil Croydon. Noc předtím hořely domy v londýnské přistěhovalecké čtvrti Tottenham - to vše v reakci na incident, kdy tu policie v přestřelce za nejasných okolností zabila devětadvacetiletého muže.

Nepokoje vypukly v londýnském Tottenhamu v noci na neděli. Předcházel jim původně poklidný protest kvůli zastřelení devětadvacetiletého Marka Duggana, který přišel o život při akci policejního týmu bojujícího proti černošským gangům. Zatímco jeho příbuzní ho líčí jako člověka žijícího pokojně se svoji rodinou, britské listy píší i o jeho napojení na místní gangy a prodej drog.

Tottenham je jednou z nejchudších částí Londýna s početnou černošskou menšinou. V roce 1985 tam v sídlišti Broadwater vypukly jedny z nejhorších pouličních nepokojů v dějinách země. Záminkou pro jejich začátek byla smrt místní ženy jménem Cynthie Jarrett, která zemřela na selhání srdce poté, co do jejího domu vtrhli čtyři policisté. Násilnosti si tehdy vyžádaly život jednoho policisty a hospitalizaci 58 policistů, dalších 24 obyvatel bylo zraněno v bitkách s policí. Byly zde poprvé použity střelné zbraně na obou stranách.

Po Londýně a Birminghamu se pouliční nepokoje v noci na dnešek rozšířily i do dalších britských měst a zesílily. V ulicích Liverpoolu nebo Manchesteru hořely obchody, vozy a mohutně se rabovalo. Premiér Cameron kvůli násilí přerušil dovolenou a vrací se domů. Londýnská policie přivolala jako posily 1 700 mužů, ale ani tak nebyla schopná situaci úplně zvládnout a začaly se objevovat výzvy, aby zasáhla i armáda. V některých čtvrtích prý měli výtržníci v podstatě volné pole a po libosti drancovali.

Když v noci násilnosti polevily, bylo v ulicích vidět množství rychle projíždějících automobilů nacpaných uloupeným zbožím. Podle svědků bylo také mnoho případů krádeží aut. Založených požárů bylo v jednu chvíli tolik, že hasičům začínaly chybět vozy a londýnská vodárenská společnost upozornila, že někteří zákazníci mohou kvůli hašení pocítit snížení tlaku vody.

V Británii se tak docela zřetelně ukazuje, že pokud se "tato sebranka zkažených elementů všech tříd ... povaleči, propuštění vojáci, propuštění zločinci, otroci uprchli z lodí, podvodníci, šarlatáni, darebáci, kapsáři, hazardní hráči, majitelé bordelů, žebráci, prostě nebezpečná třída, odpad společnosti, nečinně zahnívající masa vyvržena nejnižšími vrstvami staré společnosti" (Karl Marx: definice lumpenproletariátu) vydá do ulic a začne rabovat, státní policie vycvičená především pro kontrolu a potlačování politických či sociálních demonstrací organizovaných politickými stranami či odbory se ukáže jako neschopná zvládnout situaci a ochránit zdraví, životy a majetek "řádných" a poslušných občanů. V takovém případě je jedinou možností povolat podobně vycvičené jednotky armády vyzbrojené automatickými zbraněmi a obrněnými vozy. Jako první pokus o uklidnění situace se použijí moderní neletální zbraně, zejména vhodné jsou do běžných zbraní použitelné gumové projektily.

Akce lumpenproletariátu mohou být snadno zneužity pro politický převrat a nastolení vojenského, fašistického či komunistického totalitního režimu. Musíme doufat, že se nesplní Marxovy předpovědi, který tvrdil, že komunistická revoluce začne v nejrozvinutějších zemích světa. Mějme také na mysli, že to byl právě Londýn, ve kterém byl na mezinárodním sjezdu komunistů v roce 1848 vydán Komunistický manifest. V něm se praví: "Lumpenproletariát, tento pasívní produkt hniloby nejnižších vrstev staré společnosti, bývá místy proletářskou revolucí strhován do hnutí, ale celým svým životním postavením bude spíše ochoten zaprodat se pro reakční rejdy." Zatím to na reakční rejdy v Británii nevypadá, ale co není, může se stát.
9.8.2011 12:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.