Dnes žádné výtržnosti ani demonstrace.

Naše televizní stanice vám jistě dodávají dostatečné množství dramatických zpráv o hořících britských městech a k tomu se jen těžko dá něco dodat. Dnes mám pro vás praktickou radu, jak využít interní pevný disk, který vám podobně jako mě zbyl po likvidaci poněkud obstarožního desktopu a je vám líno jeho mnohagigabajtový obsah kopírovat do nového počítače. Stačí jej vymontovat a připojit přes USB pomocí konvertoru od firmy GEMBIRD.

Jedná se o jednoduchý převodník určený pro připojení libovolného IDE (Ultra ATA) nebo Serial ATA zařízení k počítači přes univerzální vysokorychlostní sběrnici USB 2.0. Umožňuje připojení pevných disků, optických mechanik a dalších zařízení přímo za běhu počítače bez složitého nastavování propojek a obtížné konfigurace. Kromě klasických konektorů 40-pinů IDE pro pevné disky 3,5" umožňuje připojit i notebookové disky 2,5" s konektorem 44 pinů. Port Serial ATA navíc nabízí připojení i disků s tímto moderním a rychlým rozhraním. Samozřejmostí je přibalený napájecí zdroj. Převodník tak představuje praktický doplněk počítače umožňující velice rychle a snadno připojit naprostou většinu současných disků a optických mechanik.

Hlavní vlastnosti: převodník z IDE 40 a 44 pinů (Ultra ATA) a Serial ATA (i Serial ATA 2) na USB 2.0. Zařízení má kompaktní rozměry a lze je připojit za chodu. Součástí je externí napájecí AC adaptér pro moderní výkonné vysokootáčkové disky.

Podporované pevné disky typu: Serial ATA 2,5", Serial ATA 3,5", Serial ATA 2 3,5", Ultra ATA 3,5" (40 pinů IDE) a Ultra ATA 2,5" (44 pinů IDE).

Sice nezískáte zařízení srovnatelné s elegantními externími disky, které se vejdou do náprsní kapsy, ale jako domácí archiv vašich filmů a fotografií i pro zálohování notebooku vám může takto zapojený disk ještě dlouho posloužit. Pokud jej strčíte do rámečku či "šuplíku", který vám zbyl ze starých časů nebo který si dokoupíte za pár korun, řeknete si, že to nemá chybu.
10.8.2011 15:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.