Česká "bátoriáda" aneb další případ diktatury politické korektnosti.

Včerejší televizní diskuze Petra Gazdíka, šéfa poslaneckého klubu TOP09 a Víta Bárty, předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných byla veskrze zábavnou podívanou. "Státní úředník si nic takového nemůže dovolit," potvrdil Gazdík to, co říká i zbytek strany o ostrých slovech šéfa personalistiky na ministerstvu školství Ladislava Bátory namířená proti předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. "Chudáček starej... To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj...", napsal Bátora ve svém facebooku jako reakci na Schwarzenbergův výrok z minulého týdne, který se týkal pochodu gayů a lesbiček v rámci Prague Pride festivalu. Včera ministři za TOP 09 opustili zasedání vlády a nebudou se prý jednání účastnit do doby, než bude Bátora ze své funkce vyhozen. Podle Gazdíka je rozdíl mezi jejich funkcemi. Nadřízený ministr si toto dovolit může, podřízený úředník však ne. Na včerejší tiskovce premiér Petr Nečas prohlásil, že je Bátorovo chování buranské a očekává, že se Schwarzenbergovi omluví. On sám by ho prý okamžitě vyhodil.

"Máme zde nejen svobodu homosexuality, ale i svobodu slova," odpověděl Vít Bárta Gazdíkovi. Podle něj nelze Bátoru už jen kvůli tomu odvolat, protože kdyby se Česká republika dostala k jakémukoliv soudu, Bátora by prý vyhrál. "S nikým z Hradu jsem nedebatoval, jestli tam Bátora má být," odmítl Bárta také spekulace o tom, zda Bátoru dosadil na funkci prezident Václav Klaus. V této souvislosti je dobré si připomenout, že to není tak dlouho, co vicepremiér a ministr zahraničí Schwarzenberg tituloval své koaliční partnery výrazy "paka" nebo vzkázal někdejšímu ministru dopravy Vítu Bártovi, že "šlápl do hovna". Jeho omluvu si v jisté době vyžádali i lidovci, které označil za "černoprdelníky".

Proč jsou členové vedení TOP09 tak nepříčetní, když jen uslyší jméno Bátora, žádají jeho vyhazov? Možná můžeme najít vysvětlení útoků na Bátoru v tom, co právě teď Bátora na ministerstvu dělá: připravuje vyhazov čtvrtiny ministerských úředníků. Dne 12.08.2011 v rozhovoru pro Týden.cz ministr školství a tělovýchovy Dobeš objasnil, jakou úlohu připravil pro šéfa personálního odboru Ladislava Bátoru:

Dobeš:"Třeba teď bude mít pan Bátora těžký úkol. Bude muset vybrat 23 procent zaměstnanců, kteří budou propuštěni, a nebude smět použít hledisko náboženské ani jiné. Jen to, jak který úředník pracuje. V tom se bude muset podřídit rozhodnutí ministerstva."

Týden.cz: Čtvrtina zaměstnanců, to je hodně. Nebudou ti lidé záhy chybět?
"Dobeš: Naopak. Školám se uleví. Už na ně nebude dopadat tolik papírování. Když někdy sleduji, jak komplikovaně si úředníci na ministerstvu vyměňují informace či jak schvalují různé projekty, tak jsem si jistý, že to povede k jednodušší komunikaci."

Týden.cz:Kolik peněz tím ušetříte a co s nimi uděláte?
Dobeš: "Ušetříme půl miliardy. Bude to nejhorší sociální škrt, který mám připravený. Od revoluce se na žádném ministerstvu nedělaly tak dramatické škrty."

Nabízí se tedy vysvětlení, proč je Ladislav Bátora tak neoblíbený mezi jistou skupinou českých intelektuálů, příslušníků akademické obce a pracovníků nestátních organizací. Někteří z nich, sloužící jako úředníci na ministerstvu, totiž díky Bátorovi přijdou o teplá místa a další z nich, zejména z řad vysokoškolských profesorů, přijdou o kamarády, kteří jim doposud zajišťovali snadný přístup ke státním a evropským dotacím zejména na různé bohulibé "projekty". V "bátoriádě" se musíme ptát: koho to, co Bátora dělá, poškodí? Jako ve všem, co se děje ve státní správě, nejde ve skutečnosti o blaho státu, ale o blaho vyvolených.

Odkazy: Usnesení Vědecké rady FF UK v Praze, Bátora píše děkanovi FF: Jste horší než komunisti za normalizace, Politická korektnost, Ideologioe politické korektnosti, Politická korektnost je více než svoboda slova? Malá česká hilsneriáda aneb další případ diktatury politické korektnosti.
18.8.2011 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.