Budete používat DNS servery Googlu?

Možná to někteří z vás netušíte, ale bez DNS serverů byste si na internetu nemohli brouzdat. Zjednodušeně řečeno, každý počítač či doména má na internetu svou vlastní unikátní IP adresu v číselném formátu (například www.ihned.cz má IP adresu 81.95.101.9) a pamatovat si adresu každého počítače/domény, který navštívíte, nebo chcete navštívit je poněkud neúnosné. Proto je tu překladová služba DNS (Domain Name Server). DNS server má uloženou databázi jmen a ke každému z nich má přiřazenou IP adresu. Ve chvíli, kdy do prohlížeče (browseru) napíšete například www.ihned.cz a potvrdíte, váš počítač se zeptá DNS serveru na IP adresu, který odpoví, že jde o adresu 81.95.96.75 a připojíte se.

Serverů DNS je v internetu veliké množství a v zásadě platí, že každý poskytovatel připojení k internetu má nejméně dva vlastní DNS servery, které slouží připojeným uživatelům. Přitom tyto servery - počítače nemusí vždy fungovat bezchybně a může se vám tedy stát, že se na vaše oblíbené stránky na internetu nemůžete dostat pro poruchu DNS serveru vašeho poskytovatele připojení. Také nemusí poskytovatel internetu provozovat DNS servery na superpočítači a tak může být překlad doménové adresy (URL) zbytečně zdlouhavý.

Pokud tedy máte negativní zkušenosti - poruchy nebo zdlouhavé otevírání hledaných adres, můžete zkusit změnit nastavení ve vašem počítači z automatického hledání DNS serveru na zadání přímé IP adresy DNS serverů firmy Google, která tuto službu pod názvem Google Public DNS uvedla do provozu již v roce 2009.

Ve Windows 7 to provedete následující volbou: Start / Ovládací panely / Síť a Internet / Centrum síťových připojení a sdílení / Změnit nastavení adaptéru (vlevo). Zde pravým tlačítkem klikněte na připojení, pomocí kterého jste připojeni k internetu a zvolte volbu Vlastnosti. Vyberte Protokol IP verze 4 a klikněte na tlačítko Vlastnosti. Přepněte na volbu Použít následující adresy serverů DNS a vyplňte následující IP adresy firmy Google: 8.8.8.8 a 8.8.4.4 a ukončete pomocí volby OK. Zavřete všechna otevřená okna nastavení a restartujte počítač.

Nastavení počítače na Google Public DNS servery je vhodné zejména pro notebook, který připojujete střídavě k různým poskytovatelům internetu, zejména pak přes veřejné free WiFi. Nejen pro linuxáře doporučuji článek Jak a k čemu alternativní DNS server Petr Krčmáře. Podezřívaví skeptici nechť se utvrdí v konspiračních teoriích o tom, jak Google uchvátí celý svět v článku Google nabízí veřejné DNS pro "rychlejší internet" známého internetového guru Patricka Zandla.

Přeji krásný slunečný den indiánského léta. Využiji jej pro chataře typicky: natřu celou chatu po třech letech opět barvou zvanou Karbolineum extra. Sice to časem oprší ale neloupe se! Můžete do něj přidat cca 10 procent luxolu, vydrží trochu déle.
13.9.2011 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.