Olovo se smí používat jen při střelbě do lidí.

Myslivci nesmí od letošní lovecké sezóny lovit vodní ptactvo olověnými broky, které jsou podle ochránců přírody jedovaté. Podle zákona o myslivosti č. 449/2001 Sb. v platném znění (HLAVA V. ZAKÁZANÉ ZPŮSOBY LOVU, § 45) musí myslivci k lovu vodních ptáků používat netoxické broky - tedy broky z oceli, respektive z měkkého železa. Ty ale podle myslivců nejsou v obchodech téměř k sehnání a navíc podle jejich zkušeností střelená zvířata před smrtí zbytečně trpí, protože jejich průbojnost je nižší. Olověnými broky se dál budou moci střílet třeba bažanti. Zákaz olověných broků platí v tuzemských podmínkách hlavně pro kachny. Cílem opatření je snížit koncentraci olověných broků ve dnech vodních nádrží a v jejich okolí. Většina vystřílených broků totiž nekončí v tělech lovených ptáků a zejména vodní ptáci pak mohou jedovaté olovo pojídat s potravou.

Železné broky jsou ale oproti těm olověným lehčí a ptáka neusmrtí ihned, ten pak umírá často až po několika minutách na zemi. Aby železný brok dosáhl kvality olověného, musel by být větší. Na to ale většina myslivců nemá stavěnou zbraň a tak jim hrozí, že si zničí svoje pušky. Tomu, kdo bude střílet zakázanými olověnými náboji, hrozí pokuta až třicet tisíc korun. Mnozí se ale nařízení vzpírají a hodlají jej porušovat.

Více informace na stránkách Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva, na stránkách RuceVzhůru.cz a v diskusi Lovecké forum.

Na celé věci je pozoruhodné to, že díky péči bruselských úředníků a ochránců přírody dbáme o zdravý život kachen, které pak střílíme neškodnými železnými broky. Střílet do lidí olovem ale nikomu nevadí, dokonce se používá i munice z ochuzeného uranu. Faktem je, že olovo umožní zasaženému člověku rychle umřít a pokud se vojáci minou, olovo v zemi nijak zvlášť nevadí. To se ovšem nedá říci o ochuzeném uranu, jehož prach vzniklý po roztříštění či zhoření protitankových nábojů po výbuchu je silně toxický. Podstatné ovšem je, že na prvním místě vždy musí být člověk. Nebo snad kachny? Dejte si proto při konzumaci pečínky z divoké kachny pozor na zuby: zkousnout železný brok je mnohem těžší než ten starý olověný. A dentisti jsou velice, ale opravdu velice drazí.
21.9.2011 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.