Také jste nezaplatili zálohu za elektřinu?

Minulý týden jsme se s ženou hádali, kdo zašantročil složenku na zaplacení zálohy na elektřinu z naší chaty poté, co přišla upomínka. Nakonec po dlouhém bádání jsme objevili, že na minulé faktuře s ročním vyúčtováním je uveden seznam dalších záloh a termínů k jejich zaplacení na celý rok!

Na tento pozoruhodný způsob sdělování zákazníkům ČEZu o tom, kdy a kolik mají zaplatit za elektřinu nebyli tito nijak výrazně upozorněni předem a tak valná většina z nich tyto zálohy nezaplatila v očekávání, že poštou dostanou složenku. Stali se z nich tak neplatiči, zejména ti krajně zmatení, kterým ČEZ změnil roční či dvouměsíční nebo čvrtletní zálohy na měsíční. A tak ČEZ dokonce některým nic netušícím nedobrovolným neplatičům odpojil přívod elektřiny jako odvetu zato, že nečtou podrobně jeho faktury, na kterých byly informace o novém způsobu placení uvedeny. Do potíží se dostali i ti odběratelé elektřiny, kterým ČEZ zvýšil částku zálohy natolik, že překonala limit, který měli dohodnutý s Českou poštou v rámci služby SIPO.

V této souvislosti upozorňuji zákazníky ČEZu na tzv. Virtuální obchodní kancelář, o které se na webu ČEZ.cz uvádí:
Virtuální obchodní kancelář (VOK) je služba, díky které s námi můžete být pohodlně v kontaktu, aniž byste museli kamkoli chodit či telefonovat a ztrácet tím čas. Přehledné a intuitivní ovládání vám umožní snadno a rychle vyřešit všechny záležitosti spojené s dodávkou elektřiny a plynu přímo z vašeho počítače nebo mobilního telefonu.
Tak jako již nemusíte chodit do banky a můžete svůj účet spravovat prostřednictvím internetového bankovnictví, stejně tak můžete nyní komunikovat s námi.

Ano, můžete s ČEZem "komunikovat", dokonce si můžete touto cestou po registraci změnit typ distribuční sazby (u sazeb, které nevyžadují úpravy odběrného místa, zásahy do instalace či výměnu měřidla), nahlásit samoodečet elektřiny, změnit zasílací adresu, změnu způsobu platby a změnu bankovního spojení i změnit výši záloh za elektřinu.

Skvělé, řeknete si. Má to ale jednu vadu: nemůžete příslušnou částku zálohy či vyúčtování zaplatit přes internet pomocí například virtuální elektronické platební karty tak, jak to můžete provádět u řady internetových obchodníků, kteří využívají služeb platební brány například České spořitelny. Dokonce i Česká televize umí přijmout platbu za televizní poplatek přes internet. Pro ČEZ je to zřejmě nepřekonatelný technický problém. I když, v tom to asi nebude. ČEZ by totiž musel za používání platební brány platit a to se jim nechce. Klesly by jim sice nepatrně, ale přece o něco ty miliardové zisky! Takže zákazníku, pokud nemáš účet v bance, mazej pěkně na poštu, vyplň si sám ručně složenku a zaplať.
30.9.2011 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.