Je váš automobil bezpečný?

Na stránce časopisu dTest jsou v databázi nebezpečných výrobků kromě dětských hraček z Číny a jiného šmejdu kupodivu i automobily známých značek. Zde je malá ukázka:

Osobní automobil 911 Turbo, 911 Turbo S, 911 GT3, 911GT3 RS and 911 GT2 RS (Porsche). Výrobek představuje nebezpečí zranění, protože u vozidel s centrálně uzamykatelnými koly (závodního typu) by se mohly uvolnit šrouby, které drží kolo na nápravě.

Osobní automobil "Civic" (HONDA) Výrobek představuje nebezpečí zranění, protože kladka vodní pumpy se může oddělit a může způsobit komplikace s motorem, které by mohly vést ke ztrátě funkce posilovače řízení.

Osobní automobil "Toyota Yaris" (Toyota) Výrobek představuje nebezpečí zranění kvůli nesprávné instalaci krytu levého A-sloupku, hrozí uvolnění krytu v případě otevření hlavových airbagů při nehodě. V takovém případě by kryt sloupku mohl zranit osobu sedící na levé straně.

Osobní automobil "Qashqai" (Nissan) Výrobek představuje nebezpečí zranění, protože by se mohlo poškodit brzdové potrubí a hrozí únik brzdové kapaliny. To by mohlo způsobit sníženou schopnost vozidla brzdit.

Osobní automobil C30, S40 a V50 (Volvo) Výrobek představuje nebezpečí zranění, protože kryt na horní straně motoru by se mohl odřít o vakuovou hadici brzdy. Hadice by se mohla poškodit a snížila by se účinnost posilovače brzd. Bylo by třeba zvýšeného úsilí ke stlačení pedálu brzd a k zastavení automobilu.

Záměrně jsem vybral modely vyhlášených nebo oblíbených značek a výsledek mě poněkud vyděsil. Jak nebezpečné jsou asi ty ostatní značky a jejich modely? Můžete si na této stránce časopisu dTest zadat název vašeho auta nebo takového, které se chystáte koupit. K mému potěšení jsem tam Fiat Bravo model 2007 nenašel. A pokud jde o značku Škoda, pak jejich majitelé mohou být klidní, je tam jen jedna nepatrná závada u modelu Roomster: jazýček zadního prostředního pásu se při extrémním zatížení může zlomit. Přeji vám bezpečnou jízdu na silnicích i mimo ně. A nezapomeňte si přezout zimní pneumatiky. Letos jsou zimní gumy v případě nepříznivých podmínek povinné na všech komunikacích od listopadu do konce března. Povinnost přezouvat na zimní obutí platí pro zasněžené silnice i v sousedním Německu, Rakousku a na Slovensku. V Polsku naopak zimní gumy povinné nejsou.
10.10.2011 12:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.