Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijů.

Vláda Ivety Radičové (SDKU-DS) padla, při hlasování o zvýšení záruk v eurovalu dnes nezískala důvěru poslanců Národní rady SR. Pro euroval a zároveň pro důvěru vládě hlasovalo jen 55 ze 125 přítomných poslanců, potřebných bylo nejméně 76 hlasů. Proti eurovalu hlasovalo 9 poslanců, 60 nehlasovalo.

Slovensko tím zablokovalo navýšení záruk fondu ze 440 na 780 miliard korun. Situace zadlužených zemí eurozóny se tak může ještě zhoršit. Země totiž nebudou moci z fondu čerpat peníze nutné pro rekapitalizaci slabých bank v očekávané výši. Peníze z fondu jsou určené například pro Řecko, Irsko nebo Portugalsko. Otázkou zůstává, proč by se měly z veřejných peněz vybraných od daňových poplatníků zachraňovat soukromé banky, které nakupovaly "toxické" dluhopisy krachujících států s jistotou, že budou v případě problémů dotovány z nedobrovolné finanční "sbírky" peněz ze států eurozóny. To byl hlavní důvod, který uvedla slovenská politická strana Sloboda a solidarita (SaS), jejíž poslanci hlasovali proti přijetí eurovalu.

SaS ve svém prohlášení uvádí: "Dnes sme zachránili európskym daňovníkom vyše 300 miliárd eur, ktoré by inak odišli na záchranu súkromných bánk. Strana Sloboda a Solidarita tak ako jediná strana bojuje proti riešeniu dlhovej krízy novými dlhmi. Rozšírenie valu je najmä o záchrane bánk a ich ziskov. Na to sme však mandát nedostali. Náš mandát sme dostali na to, aby sme chránili peniaze slovenských daňovníkov." Prezident Ivan Gašparovič se kvůli situaci na Slovensku musí předčasně vrátit ze zahraniční cesty z Asie, aby někoho pověřil vedením kabinetu.

Hlasování ve slovenské Národní radě sledovaly nejen státy eurozóny, ale i další země z celého světa. Slovensko se tak stalo jediným státem, který navýšení záchranného fondu neschválil. Aby nová pravidla vstoupila v platnost, musí souhlasit všechny země Evropské měnové unie. Slováci tak budou muset hlasovat znovu a znovu a znovu a to tak dlouho, až euroval schválí. Takové jsou zásady "demokracie" panující v Evropské unii. Podobně probíhala ratifikace Lisabonské smlouvy. Je zcela zřejmé, že "spolupráce" států v EU je založena na likvidaci neposlušných vlád v jednotlivých zemích a že se nakonec vždy najde nějaká poslušná skupina politiků, kteří převezmou více méně násilím leč demokraticky vládu a vykonají to, co se z Bruselu poručí. V případě Slovenska to bude pravděpodobně bývalý komunista Robert Fico (SMER), který se již těší na to, že se stane opět premiérem.

Bruselští úředníci mají ale i jiné, docela obyčejné starosti: podle nejnovější směrnice EU děti do osmi let věku nesmí samy nafukovat obyčejné balónky. Potřebují k tomu dozor plnoletých osob, které navíc musí zaručit, že prasklé balónky budou bezpečně zlikvidovány. Bez jejich přítomnosti nesmí děti ani foukat do frkaček, protože by mohly spolknout píšťalku. Ty jsou nově vedeny jako nebezpečné pro všechny děti do 14 let. Také plyšoví medvídci a všechny podobné hračky, určené pro děti do tří let, musí být plně omyvatelné. Regulační orgány EU se totiž obávají toho, že tyto roztomilé hračky mohou šířit nemoci a infekce. Výrobci budou vedeni k tomu, aby se snížila i hlučnost různých chrastítek a dětských hudebních nástrojů. Oficiální zástupce EU připustil, že nová pravidla někdo může obtížně chápat, ale trval na tom, že bezpečnostní experti vědí nejlépe, co může být pro děti nebezpečné. Na nařízení, které již vstoupilo v platnost, upozornil britský deník Daily Telegraph.

Co se k tomu dá dodat? Inu, hlavně aby nás pánbůh při duševním zdraví zachovat ráčil. Odjíždím raději do servisu přezout do zimních "botiček". V této souvislosti mě napadla ošidná myšlenka: kdy se dočkáme od EU nařízení, že si musíme na zimu přezout i rezervu? Pokud k tomu ale dojde, řešení tu je: necháme jí v garáži a do auta dáme jen soupravičku na opravu pneumatik. Auto bude tak o pár kilo lehčí a tak ušetříme i trochu peněz za benzin. Ovšem při splnění stanovených podmínek.
12.10.2011 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.