EU souhlasí s ratifikací "Klausovy" výjimky z Lisabonu.

Evropská unie vyslyšela žádost české vlády a na zasedání ministrů zahraničních věcí dala zelenou ratifikaci české výjimky z listiny základních práv souběžně se smlouvou o přistoupení Chorvatska. Výjimku si vyžádal v roce 2009 prezident Václav Klaus. Výjimka by měla být schvalována souběžně, nebude však přímo částí přístupové smlouvy s Chorvatskem. Problémem se ale ukazuje schválení této výjimky z Lisabonské smlouvy v českém parlamentu. Proti ní bude nejspíše hlasovat ČSSD, která ovládá Senát a pečlivě hlídá vše, co by mohlo narušit socialistické pojetí vládnutí v EU. K přijetí výjimky se státy EU zavázaly na žádost Klause už na podzim 2009. Prezident si ji tehdy vymínil před podpisem pod Lisabonskou smlouvu. Tato výjimka by měla zaručit ochranu před případnými nároky sudetských Němců na majetek v ČR u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Podle některých právníků jsou to prý liché obavy - sudetští Němci o bývalý majetek v ČR nežádají, i když právě teď ještě výjimka neplatí.

Může se tedy stát, že senátoři za ČSSD ve své úporné snaze o vybudování jednotné socialistické Evropy zcela zmaří Klausovo úsilí. Podle Jiřího Dienstbiera (ČSSD) byl Klausův postup vydíráním v situaci, kdy sněmovna i Senát Lisabonskou smlouvu ústavní většinou schválily. Nebo snad mají naši milí socialisté nějaké dohody s představiteli sudetských Němců?

Pokud si ale tento zásah do práv obyvatel České republiky socialisté rozmyslí, ponecháme si podobně jako Británie či Polsko vlastní listinu lidských práv. A proč ne, vždyť právě ve Spojených státech, které jsou takovým velkým vzorem zarytých budovatelů Spojených socialistických států evropských, platí v řadě států různé a často velmi odlišné zákony podle hesla, že jednota v mnohosti a mnohost v jednotě poskytuje větší sílu než dogmatická jednota absolutní, kterou by ve federální Evropě měli nejraději především němečtí socialističtí politici. Další informace k tomuto tématu najdete přehledně uspořádané na serveru MojeCelebrity.cz.
19.10.2011 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.